2019-06-24 10:38:23• hírek • Bede Emőke

Gyerekkel utaznál külföldre? Íme a legfontosabb tudnivalók

2018-ban a Román Határrendészet emberei közel 2400 kiskorú külföldi utazásának végére tettek idő előtt pontot, ugyanis szüleik vagy az őket kísérő felnőttek nem rendelkeztek minden, a hatályos törvények által előírt dokumentummal. Mit kell tudnunk ahhoz, hogy az ilyen kellemetlen helyzeteket elkerüljük? Mutatjuk.

A 248/2005-ös törvény értelmében az érvényes úti okmányokkal (útlevéllel vagy 14. év betöltése után személyi igazolvánnyal) rendelkező kiskorúak csak felnőtt kíséretében és a szülők beleegyezésével hagyhatják el Romániát Ennek értelmében a gyerekek csak a következő esetekben léphetnek át az országhatáron:

  1. Ha mindkét szülő velük utazik

  2. Ha a gyereket csak a szülőpáros egyik tagja kíséri, akkor kötelezően fel kell mutatnia egy közjegyző által hitelesített beleegyező nyilatkozatot a másik féltől is. A nyilatkozat formanyomtatványát ide kattintva lehet letölteni. Az elvált szülők esetében is szükség van e dokumentumra, illetve csatolni kell mellé a végleges bírósági végzést is. Ritkább esetben az is előfordul, hogy egy szülő nem gyakorolhatja szülői jogait, ilyenkor természetesen beleegyező nyilatkozatra sincs tőle szükség.

  3. Ha a kiskorú nem a szüleivel, hanem egy felnőtt kísérővel szeretné elhagyni az országot, akkor szintén szükség van a beleegyező nyilatkozatra, illetve egy érvényes erkölcsi bizonyítványra is. A nyilatkozat formanyomtatványáért kattints ide.

Abban az esetben azonban, ha a román állampolgárságú kiskorú külföldi lakhellyel vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, már nincs szükség közjegyző által hitelesített szülői vagy gyámi nyilatkozatra az illető országba való visszatéréshez.


Mint fentebb említettük, csak 2018-ban közel 2400 gyereket kellett visszafordítani a határról, mert nem voltak rendben a szükséges okmányok, de a határrendészet nem csak ezt tartja nyilván, hanem azt is, hogy mi miatt kellett így dönteniük. Legtöbb esetben a kiskorúak nem rendelkeztek érvényes úti okmányokkal, de sok olyan szülővel is találkoztak az egyenruhások, akik nem vitték magukkal a másik szülő által szignózott beleegyezési nyilatkozatot. A felnőtt kísérők pedig legtöbbször arról felejtkeztek meg, hogy erkölcsi bizonyítványra is szükség van a kiskorúval való határátlépéshez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: