2019-11-20 12:55:41• hírek • Bajnai Botond

Gyerekeknek tekergő mesedélutánt, felnőtteknek mesekocsmát szervez az Aranykapu

Pénteken a mesék világába kalauzolja el előbb a gyermekeket, majd a felnőtteket az Aranykapu Kulturális Egyesület: délután a FonóHázban tekergő mesedélutánt, estére pedig a Grandstand kávézóba mesekocsmát szerveznek.

Még tavaly ősszel indult el az a folyamat a FonóHázban, amely során úgy gyermekeknek, mint felnőtteknek szóló mesemondó délutánokat szervez az egyesület, a Tekergő Meseösvény munkatársaival karöltve. Azóta Hajós Erika mesemondó és társai gyakori vendégei az Aranykapunak, és ha ők eljönnek, akkor az érdeklődés is nagy, sokan vesznek részt ezeken a mesemondó alkalmakon.
 

Nezezon Enikő, az egyesület vezetője, az események főszervezője a Szatmár.ro-nak így nyilatkozott a mesedélutánok kapcsán: „Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a mesék, és főként a népmesék gyermekeknek szóló történeteket. Viszont ez nem teljesen van így. Elég 30-40 évet a múltba visszatekinteni, amikor még, főként vidéken sem a televízió, sem egyéb modern médiumok nem vették még át a mesemondók szerepét. Esténként az emberek összeültek, akár otthon, akár a fonóban, és hallgatták a mesemondók történeteit, felnőtteknek szóló, olykor pajzán történeteket. De ezek a mesemondók őrizték a közösség emlékezetét, ismerték a legendákat, a népi történeteket is. Mára ezek egészen kikoptak, éppen ezért fontos, hogy időnként ismét teret biztosítsunk azoknak a tehetséggel megáldott embereknek, akik tudnak és akarnak mesélni. Azért tartjuk fontosnak az élőszavas mesemondást, mert hiteles, személyhez szól, és fejleszti az interperszonális kapcsolatokat, úgy a mesemondó, mint a mesehallgatók között.” – fogalmazott az események főszervezője.

Nezezon Enikő elmondta azt is, a népmesemondás is kezd egyre divatosabbá válni: ahogyan évek óta a népdal és a néptánc is reneszánszát éli, úgy sorra jelennek meg azok a művészi tehetséggel megáldott mesemondók, akik sorra mesélik a gyűjtések különböző történeteit.

Ugyanakkor ezeken az eseményeken nem egy színházi produkcióra kell számítani, sokkal inkább hasonlít majd a régi fonóházas estékhez.
 

Mindezek fényében a péntek délután két mesemondó eseményt is szervez az egyesület, 17 órától a FonóHázban gyermekeknek mesedélutánt szerveznek (ajánlott életkor 8 évtől fölfelé), ahová minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak. Mivel a mesedélután nem egy elkezdett folyamat része, bárki részt vehet rajta, akkor is, ha korábban még nem volt ott ilyen alkalmon.
 

Mesélnek majd Hajós Erika és Bukovics János mesemondók. Mivel a helyek korlátozottak, jelentkezés szükséges, amire lehetőség van a 0744 687813-as telefonszámon. A szervezők kérik, minden gyermek vastag zokniban érkezzen, hiszen majd a gyermekek a mesemondó köré kuporodva a meseszőnyegen helyezkednek majd el.
 

A pénteki nap másik eseménye már sokkal inkább a felnőtteknek szól: a Grandstand kávézóban mesekocsmát szerveznek, első alkalommal. Hajós Erika, Bukovics János, Pándi Zsolt és Fogarasi Zoltán, a Tekergő Meseösvény Egyesület mesemondói mesélnek majd az résztvevőknek, akik kényelmesen hátradőlve majd egy pohár ital mellett hallgathatják meg a felnőtteknek szóló történeteket.


A belépés díjtalan, azonban ezt az estét részben jótékonysági célból is szervezik.


„Nemrégiben elkészült a Moldvai tekergések című, dalokkal és mondókákkal fűszerezett meselemezünk, melynek meghatározott ára nincsen, értéke viszont annál inkább, hiszen anyagi hozzájárulásotokkal több igen fontos jövőbeli programsorozatunkat támogathatjátok majd: segíthetitek az idős- és hajléktalan otthonokban tervezett mesemondást, továbbá a szórványvidéki munkánkat, ahová mesés programjainkkal tekergünk, hogy anyanyelvük ápolásában és fenntartásában segítsük az ott élő magyarokat.” – áll a szervezők felhívásában.
 

Ezen eseményre is előzetes jelentkezés szükséges, hiszen a helyek ezúttal is korlátozottak. Jelentkezni a fenti telefonszámon lehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: