2011-12-20 17:18:43• hírek • Kocsis Zoltán

Gyerekeket jutalmazott és szobrot koszorúzott a Természetvédelmi Ügynökség

Kedden bemutathatták alkotásaikat azon tizenkét tanintézmény diákjai, akik az év során részt vettek a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tevékenységében. Az esemény zárásaként a jelen lévők megkoszorúzták Kiss Gedeon mellszobrát.

Az ENSZ Közgyűlése 2011-et az Erdők Nemzetközi Évének, az Európai Bizottság pedig az Önkétesség Évének nyilvánította. A Környezetvédelmi Ügynökség a két dolgot összekötve hirdette meg az „Önkéntes egy zöld környezetért" elnevezésű akcióját, melyhez tizenkét megyei tanintézmény csatlakozott: a Szatmárudvari Óvoda, a 10-es számú, a Lucian Blaga, a Ion Creanga, az Octavian Goga, a Vasile Lucaciu, a Szamosborhídi és a Szatmárhegyi Általános Iskolák, valamint a Ioan Slavici, a Mihai Eminescu, a Johann Ettinger és az Unio Kollégiumok.

A Kossuth-kertben található Zöld Házban tartott eseményen Békéssy Erzsébet, a Környezetvédelmi Ügynökség vezetője köszönetet mondott valamennyi tanintézménynek és diáknak, akik az idén sokat tettek a természetvédelem fontosságának tudatosításáért.

Sever Ster, az Erdészeti Hivatal igazgatója felhívta a figyelmet, hogy Románia összterületének 27%-át borítja erdő, Szatmár megyének pedig 15%-át. Ez kevesebb, mint a fele Földünk átlagának, bolygónk 31%-át borítják erdőségek. A bioszféra 80%-a köthető az erdőkhöz, mégis, évente 1,13 millió hektárt vágunk ki belőlük világszerte. „A 12. órában tennünk kell valamit. Nagyon fontos, hogy tudatosítjuk a fiatal nemzedék tagjaiban: az erdőkben és az erdőkkel civilizáltan kell viselkednünk", mondta Ster.

A gyerekeknek és diákoknak rajzokat kellett készíteniük az idei év során végzett tevékenységeikről, ezeket mutatták be pénteken. Ezt követően a jelenlévők pusztán házilag készített díszekkel feldíszítették az öko-fenyőfát, végezetül valamennyien megkoszorúzták Kiss Gedeon épület előtt álló szobrát - neki köszönhetjük a Kossuth-kertet.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: