2016-08-23 10:14:32• hírek • MTI

Gyerekek az iszlám harcosok soraiban

Az Iszlám Állam terrorszervezet huzamosabb ideje toboroz gyerekeket, fiatalkorúakat öngyilkos akciókhoz, harci cselekményekhez, őrzési feladatok ellátására.

2015 januárjában nagy feltűnést keltett az Iszlám Állam egyik videója, amelyen egy legfeljebb 12 éves fiú pisztollyal két állítólagos orosz ügynököt lő agyon. Tavaly februárban napvilágot látott jelentések szerint a dzsihadisták fokozták kiskorúak verbuválására irányuló tevékenységüket.

A georgiai állami egyetem kutatói 89 esetet értékeltek ki, amelyekben gyerekek az Iszlám Állam nevében áldozták fel életüket. Közel 40 százalékuk maga röpített a levegőbe autókat, teherautókat.

Az Iszlám Állam toborzóirodákat állított fel, amelyek igyekeznek biztosítani a "fiatal oroszlánok" minél bőségesebb utánpótlását. Rendszeresen felbukkannak beszámolók kiskorúak kényszertoborzásáról főleg az Irakban élő jazidi vallási kisebbség körében. Az Iszlám Állam iskoláiban a gyerekeket kiskortól kezdve ideológiai indoktrinálásnak vetik alá. Később kiképző táborokba kerülnek, ahol harci cselekményekre készítik fel őket.

Öngyilkos merénylőkként a gyerekekek értékesek az Iszlám Állam számára, mivel "általában nem annyira félénkek, mint a felnőttek, s nem elemzik agyon a helyzeteket korábbi tapasztalataik alapján" - állapítja meg a londoni Quilliam Alapítvány tanulmánya.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: