2007-04-24 18:27:45• hírek • Tamás Jakab

Lélekbúvár: kapcsolati problémák

 Minden kapcsolatban előfordulhatnak problémák, melyekre megoldást kell találni.

A Szatmár.ro Lélekbúvár rovata ebben a hónapban a párkapcsolatok témáját járta körül Fleisz Kinga pszichológus hathatós segítségével. A mai cikk a felmerülő problémákról szól, és arról, hogyan lehet ezeket orvosolni.

 Az idő folyamán a legtöbb párkapcsolatban előfordulnak nehezebb időszakok. Ilyenkor nagyon sok esetben veszekedés tör ki, ami aztán vagy elcsitul, vagy nem.

Viszonzatlan szerelem  

Mindkét félnek fáj, ha a szerelem nem kölcsönös. Ebben az esetben azonban leginkább a viszonzatlan vonzalom tárgya számára kellemetlenebb a szituáció.

Egymásra utaltság

A kölcsönös egymásra utaltság elkerülhetetlenül ellentétekhez vezet, a hatás attól függ, hogy a pár hogyan kezeli őket. A konfliktus akkor válik komollyá, ha a partner viselkedésére vonatkozó stílusjegyek kezdenek inkább negatív, mint pozitív irányban elfogultak lenni, ha gyengül a felek elköteleződése a kapcsolat iránt, és ha a partnerek kötődése bizonytalan elkerülő.

Negatív cselekedet, hasonló válasz  

Ha a párkapcsolat kevés örömet ad már, az elköteleződés megrendülhet. A partnerek egymás negatív megnyilvánulásaira inkább destruktív, mint konstruktív módon reagálnak. A negatív cselekedet hasonló választ szül, és a konfliktus egyre fokozódik, kicsúszhat a felek ellenőrzése alól a féltékenység erősödésével és az intimitás gyengülésével.

 

Ha kapcsolat megszűnik, mindkét fél a másikat hibáztatja. Hatékonyabb a megküzdés a gondolattal, ha úgy érzi az egyén, hogy ő döntötte el a különválást.

 

Megoldás

Konfliktuskezelő stratégia – a lényege, hogy konfliktus közben csak akkor kezdhetjük elmondani saját gondolatainkat, ha elmondtuk a másik félnek az ő gondolatait az ő megelégedésével.

 

 


 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: