2013-07-23 18:19:34• hírek • Kocsis Zoltán

Gyengébben véglegesítőztek a tanárok, mint ahogy érettségiztek a diákok

Gyengébben véglegesítőztek a tanárok, mint ahogy érettségiztek néhány hete a diákok - ez lehetne a keddi nap folyamán nyilvánosságra hozott eredmények egyik tanulsága. A másik, hogy Szatmár megye a tanárok végelegesítő vizsgái terén is jobb eredményeket ért el, mint az országos átlag.

Gyorsan hozzá kell tennünk azonban, hogy első következtetésünk nem kis mértékben torzít. Amíg ugyanis a diákoknak hatos átlagot kell elérniük az érettségin, addig a tanároknak nyolcast a véglegesítő vizsgán. Mindez azt jelenti, hogy a teljesíthető maximum 80%-át kell elérniük a pedagógusoknak. A hibázási lehetőség igen csekély. Érdemes még megemlíteni, hogy a tavaly a 7-es jegy még átmenő volt, idén emelték 8-asra. Bele se merünk gondolni, a számsor logikáját követve, hogy mi lesz két év múlva...

Országszerte 7400-an jelentkeztek véglegesítő vizsgára, ám végül csak 6651-en vitték azt végig. A keddi eredményhirdetéskor pedig 3181 tanár örülhetett - ami azt jelenti, hogy 47,83%-kuk abszolválta sikeresen a szaktantárgyból, módszertanból és pedagógiából álló tesztet.

Az országos átlagnál valamivel jobbak Szatmár megye eredményei, hisz itt 150 tanárból 76-an értek el megfelelő jegyet - azaz 50,66% a sikerességi arány. A környező megyéket figyelembe véve Szilágy megyében 49,24%, Kolozsban pedig 57% a sikerességi arány. A legjobb eredményt Gorj (76,47%), a legrosszabbat pedig Krassó-Szörény (29,33%) érte el.

Érdemes talán megemlíteni, hogy az idei érettségin 55,4% volt a sikerességi arány országos viszonylatban, míg Szatmár megyében 58,36% - Gorjban pedig 56,99%.

„Figyelembe véve, hogy ismét átléptük az országos átlagot valamint azt, hogy idén emelték meg a küszöböt 7-ről 8-ra, jónak nevezhető ez az eredmény. Ezzel együtt lehetne persze jobb is", értékelte a fejleményeket a Szatmar.ro-nak Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes.

A jegyeikkel elégedetlenek június 23-án, kedden este 21.00 óráig, szerdán pedig 8.00-15.00 órák között nyújthatják be felülvizsgálati kérvényüket a Gheorghe Dragos Közgazdasági Gimnáziumban kialakított vizsgaközpontban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: