2015-01-13 15:59:15• hírek • Kocsis Zoltán

Gyenes Mani és motorja túlélte a Salar de Uyunit

Az idai Dakar egyik legnehezebb szakaszát tudhatták maguk mögött a motorosok hétfő este, amikor Iquiguében végre álomra hajthatták a fejüket. A Salar de Uyuni, valamint az időjárás ugyanis alaposan próbára tett motort és motorost egyaránt. De mi is a Salar de Uyuni?

Nem más, mint a földkerekség legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő sómezője. Amely az időjárástól függően sósivataggá vagy éppen sómocsárrá is képes válni. Mivel hétfő hajnalban szinte végig esett, sőt, néhol havazott is, reggelre sótengerré változott az egész, 18 balatonnyi terület.

A versenyzők nagy része úgy számolt, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a szervezők biztosan törlik majd a futamot. Nem így történt. Két óra várakozás után, mindössze 2 Celsius-fokban, Evo Morales bolíviai elnök rajtjelére, a mezőny elindult. Mindezt 3700 méterrel a tengerszint fölött!

A Salar de Uyuni sómezejét mindenütt víz borította, amely néhol akár a fél métert is elérte. Ilyen körülmények közepette a versenyzés egyfajta szerencsejátékká vált, amelyben bizony nagyon sokan a rövidebbet húzták és nem élték túl a 100 kilométeres sósvizes száguldást.

„Nagyon nehéz volt versenyezni a Salar de Uyuniban a víz és a só miatt. Sok időt veszítettem amiatt, mert néhány kilométer megtételen után a motorom egyszerűen megállt. Több pilóta, akik olyan motort használnak, mint én - KTM 450 Rally Replica 2012 - kénytelenek voltak megállni. Azt hiszem, több mint húsz percet álltam, arra várva, hogy lehűljön a motor. A hűtőre lerakódott só miatt egyszerűen nem jutott elég levegő a motorba" - mesélte kalandjait a futam után Mani.

„Kedden Iquiquéből indulunk, ez lesz az utolsó szakasz az Atacama sivatagában. Szerdán visszatérünk Argentínába. Nagyon sajnálom, hogy techniaki problémák megakadályozták Marcelt (Butuza, szerk.), hogy folytassa a versenyt. Azt reméltem, közösen állunk majd fel a pódiumra, amikor beérünk a célba Buenos Airesben", tette hozzá Gyenes, akinek gondolatai a versenyt feladni kényszerülő kollégája és a célba érés körül is keringtek.

Amint azt már megírtuk, az Autonet Motorcycle Team versenyzője a hétfői napot végül a 30. helyen zárta. Ezzel ugyan a maraton kategóriában a második helyre szorult, összesítettben azonban feljött a 25. helyre.

A mezőny kedden Iquique és Calama között száguld majd. A nap nehézségét az jelenti, hogy a 450 kilométeres mért szakasz közel felét köves felületen kénytelenek megtenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: