2015-01-15 14:24:39• hírek • Kocsis Zoltán

Száguldás Románia fölött

Otthon, a fotelben - na jó, a szerkesztőségben a számítógép előtt - ülve nehéz eldönteni, mit nehezebb elviselni: a tűző napsütést, a sós mocsarat, a több ezer méteres magasságot vagy éppen a -10 Celsius fokot. Ráadásul mindezt egy motor hátán zötykölődve. Pontosabban nem is zötykölődve, hanem éppenséggel száguldozva. Alig írjuk meg ugyanis, hogy a hosszú táv vagy a sekély tengerré vált sós sivatag miatt a Dakar egyik legnehezebb napján van túl Gyenes Mani és a mezőny, a következő nap ismét akad valami, amire csak annyit mondhatunk: Jézus Mária...

Szóval ilyen volt - ismét ilyen volt - Gyenes Emánuel szerdai napja, egyben az idei Dakar 10. futama. A versenyzők a chilei Calamából indultak 3600 méterrel a tengerszint fölött, átkeltek az Andokon, helyenként az 5000 métert megközelítve, majd az argentínai Cachiban térhettek nyugalomra. Alig 4000 méterrel a tengerszint fölött. Ha figyelembe vesszük, hogy Románia legmagasabb pontja, a Moldoveanu „alig" 2544 méter magas, elmondhatjuk: a Dakar mezőnye szerdán végig Románia „fölött" száguldozott. Ja, azt még nem említettük, hogy az Andokban bizony néha -10 Celsius fokban tették mindezt - ami ugye a motoron ülve még hidegebbnek tűnik. Ahol nem volt szibériai hideg, ott az utóbbi napok esőzései tették csúszóssá az utat...

És ha mindez nem lett volna elég a megpróbáltatásokból, a szerdai ú.n. maraton-futam volt, ami azt jelenti, hogy a végén a pilótáknak maguknak kellett felkészíteniük motorjaikat a következő napra. A szerelők segítsége nélkül!

Ilyen körülmények között ért be Cachiba 26-ként Gyenes Emánuel, aki ezzel megőrizte az összesített táblázaton elfoglalt 24. helyét. Mi több, az Autonet Motorcycle Team versenyzője visszavette vezető pozícióját a maraton kategóriában a svéd Thomas Berglunddal szemben, akinek a hátránya azonban csak 43 másodperc.

Szerdán a motorosok között Joan Barreda Bort megszerezte idei harmadik szakaszgyőzelmét Marc Coma és Ruben Faria előtt, összesítettben viszont Coma vezet Paulo Goncalves és Pablo Quintanilla előtt.

Három futammal a vége előtt az autósoknál Nasszer al Attijah negyedik szakaszgyőzelmével megszilárdította összetettbeli vezető pozícióját Giniel de Villiers és Jazid Alradzsi előtt. Szerdán Orlando Terranova ért célba másodikként, Alradzsi pedig harmadikként.

Csütörtökön a mezőny 512 kilométert tesz meg Cachi és Termas Rio Hondo között, Argentína leghosszabb, mintegy 5000 kilométer hosszú útjával, a Route 40-nel párhuzamosan. A mért szakasz csütörtökön 357 kilométer.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: