2019-06-11 08:59:06• hírek • Közlemény

Gyékényes hétvége a Fonóban Kiss Tündével

június 14 - június 16

Június 14-16. között a Fonó-Házban folytatódik a felnőtteknek szóló kézműves barangolásaink sora, ismét egy régi álom válik majd valóra - kezdi meghívóját az Aranykapu Egyesület, majd folytatja:

Térségünk egykori hagyományos kézműves mesterségei közül, melyeknek napjainkban legtöbbször már az emléke is alig dereng, a gyékényfonást keltjük életre a következő pár napban.

 

Nem oly rég azért, hogy az Ecsedi-láp, a Szamos és számos kisebb folyó, a Kraszna, a Túr, a Homoród, az Ér által körbevett és átszabdalt szatmári síki vízi világ királynője volt a gyékény, melyből eleink nemcsak személyes- és ház körüli használati tárgyaikat készítették (papucsokat, kalapokat, ágy mögé valókat, szatyrokat, kasokat és kosarakat, de ágyat, ú.n. dikót, illetve széket is fontak belőle), de bizony ínséges időkben még fogyasztották is a gyökerét.

 

Mára térségünkben ez a mesterség, a gyékényfonás gyakorlatilag teljesen kihalt. A hétvégén a teljesség igénye nélkül kívánunk bepillantani az ősi mesterség fortélyaiba. Vendégünk lesz Kiss Tünde népi csuhé- és gyékényfonó kézműves, az anyaországi Hollókőről, akivel különböző fonástípusokat, az ú.n. “hímelést”, a kerek, szögletes és négyzethálós technika alapjait sajátíthatjuk el. Ezáltal ékszereket, alátétet, fakanáltartót, ékszeres dobozkát készítünk majd.

 

Oktatónk röviden így mutatkozik be nekünk:

 

“Az ország egyik legszebb falujában, Hollókőn élek családommal és 2008 óta foglalkozom kézművességgel. Tárgyaimat elsősorban gyékényből készítem, a magyar hagyományos népi technikákat alkalmazva, de a mai kor igényeit is figyelembe véve. Munkáimat folyamatosan zsűriztetem, így a legtöbb alkotásom rendelkezik a Páva védjeggyel is. Fontosnak tartom hagyományaink továbbörökítését, ezért rendszeresen vállalok kézműves oktatást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az elmúlt években számos hazai és külföldi rendezvényen vettem részt mint kézműves, és munkáim több kiállításon is szerepeltek.”


A képzés felnőtteknek szól. Előzetes szakmai ismereteket nem igényel. A helyek korlátozottak. Kezdő időpont: június 14., 17.00 óra. Érdeklődni, jelentkezni a következő elérhetőségeken lehet: Nezezon Enikőnél a 0744-687813-as, illetve Takács Andreánál a 0741-182063-as telefonszámokon, továbbá e-mailben az aranykapuegyesulet@gmail.com címen, illetve az Aranykapu Kulturális Egyesület Facebook-oldalán, privát üzenetben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: