2010-03-05 11:50:01• hírek • MTI/AFP/Reuters/Hszinhua/ITAR-TASZSZ

Gyászol az ország

Háromnapos gyászt hirdetett Michelle Bachelet chilei elnök csütörtökön a pusztító földrengés áldozatainak emlékére.

A gyász vasárnap kezdődik, és három napig tart. A leköszönő államfő arra kérte az ország polgárait, hogy házaik ajtaján és az ablakokba tegyék ki a nemzeti zászlót a gyász jeléül, és a hajlék nélkül maradtak iránti szolidaritásból.

Az államfő rendeletét Patricio Rosende helyettes belügyminiszter ismertette az elnöki palotában. Felolvasta a földrengés 279 azonosított halálos áldozatának a nevét. Ez utóbbi bejelentést egyes hírügynökségek tévesen úgy értelmezték, hogy a chilei hatóságok a korábbi közlésekhez képest jelentősen kevesebbre, közel harmadannyira tették a halálos áldozatok számát.
A chilei kormány legutóbbi mérlegében 802 halottról tájékoztatott.

Patricio Rosende ezúttal nem mondott végleges adatot a halottak számáról, de megjegyezte, hogy valószínűleg pontatlanok voltak a korábbi közlések arról, hogy hányan haltak meg, illetve hányan tűntek el. Egy belügyminisztériumi forrás szerint egyes eltűntnek hitt személyekről időközben kiderült, hogy életben vannak.

A szombati pusztító erejű, a Richter-skála szerint 8,8-as fokozatú földrengésben több ezer épület romba dőlt vagy komoly károkat szenvedett, hidak és utak roppantak össze és rongálódtak meg. A földrengést közel 150 erős utórengés követte Chilében. Helyi idő szerint csütörtökön erős, a Richter-skála szerint 6,3-as fokozatú földrengés volt az ország északi részén, a fővárostól, Santiagótól közel 1,5 ezer kilométerre fekvő Antofagasta város közelében. Földrengéskutatók szerint azonban ez a földlökés nem tekinthető a szombati utórengésének, hanem tőle független.

A földrengés pánikot okozott, de sérültekről illetve anyagi károkról nem érkeztek hírek, tekintettel arra, hogy a térség jobbára lakatlan és sivatagos.


Három napon keresztül emlékeznek a földrengés áldozataira
Három napon keresztül emlékeznek a földrengés áldozataira


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: