2013-12-18 15:26:26• hírek • MTI

Gyászhuszármaffiát lepleztek le

Mentősök és rendőrök fogadtak el csúszópénzt Romániában temetkezési vállalkozóktól, hogy hozzájuk irányítsák a kezeik között meghalt emberek hozzátartozói.

Egy román újság által "gyászhuszármaffiának" nevezett csoport tagjait a hét elején vette őrizetbe az ügyészség: hat embert azóta előzetes letartóztatásba helyeztek, négy gyanúsított szabadlábon védekezhet, de nem hagyhatja el Bukarestet.

Az ügyészség szerint az ügyben érintett három temetkezési vállalkozó 300 és 700 lej közötti csúszópénzt fizetett egy-egy "kliens" adataiért. A cégnek átlagosan 700 lejnyi költsége van egy-egy temetéssel, így a nyugdíjbiztosítótól felvett 2200 lejes temetkezési segélyből az eladási ügynökökként közreműködő mentősök és rendőrök megvesztegetésére is futotta - írta a lap.

Az Adevarul által közölt telefonlehallgatási jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a temetkezési cégekkel összejátszó mentősök és rendőrök annak adták el az információt, aki többet ígért. Volt olyan orvos, aki arról alkudozott a temetkezési vállalkozóval a percekkel korábban elhunyt ember lakásából telefonálva, hogy a csúszópénz egy negyedik vagy ötödik generációs iPhone árát teszi-e majd ki.

"Amikor még a házadban vannak a mentősök, próbálják újraéleszteni a szívrohamot szenvedett pácienst, és máris becsenget a temetkezési vállalkozó, akkor normális, hogy gyanakodni kezdesz" - ecsetelte az ügy felgöngyölítésének kezdeteit Raed Arafat egészségügyi államtitkár.

Az ügyészség összesen 26 gyanúsított, közöttük tíz rendőrségi alkalmazott ellen indított eljárást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: