2010-07-26 10:51:35• hírek • MTI/AFP/AP

Gyász és megdöbbenés Németországban

Gyász és megdöbbenés uralta vasárnap Németországot, egy nappal azután, hogy Duisburgban a világ legnagyobb technozenei fesztiválja valóságos horrorrendezvénnyé vált. A vasárnap délelőtti mérleg: 19 halott és több mint 340 sebesült, közülük többnek az állapota válságos.

Az immár hagyományos Love Parade rendezvényen - amelyen mintegy 1,5 millióan vettek részt - szombat késő délután hatalmas pánik tört ki, és az emberek szó szerint agyontaposták egymást. Az első vizsgálatok szerint a szervezők és a rendőrök súlyos mulasztásokat követtek el - jelentette Pietsch Lajos, az MTI tudósítója.

A kétnaposra tervezett fesztivált első ízben tartották a Ruhr-vidéki városban, és a helyszín egy korábbi teherpályaudvar közelében volt. A terület azonban már eleve túl kicsi volt a rendkívül nagyszámú technozene-rajongó befogadására, a helyzetet pedig tovább  súlyosbította, hogy a helyszínre csak egy 300 méter hosszú és meglehetősen szűk alagúton át lehetett bejutni.

A katasztrófa szombat késő délután történt, amikor  az alagútban tartózkodó ezrek - eddig még ismeretlen okokból -  pánikba estek. Az emberek menekülni igyekeztek, és közben egymással dulakodtak, illetve egymást taposták agyon. A helyszínre nem sokkal később számos mentőkocsi érkezett, az orvosoknak sok személyt újra kellett éleszteni, és százakat a környező kórházakba szállítottak. A szervezők a rendezvényt azonban csak néhány órával később fújták le, attól tartottak ugyanis, hogy a fesztivál azonnali befejezése csakis a pánik fokozódásához vezet.
A duisburgi rendőrfőnök vasárnapi sajtótájékoztatója szerint a halálos áldozatok között legalább négy külföldi - egy-egy holland, olasz, ausztrál és kínai - van, de három holttestet még nem azonosítottak.

Hasonló eset még nem fordult elő az 1989 óta tartó Love Parade-rendezvények történetében. A katasztrófa rendkívüli módon megrázta Németországot, az ország vezető politikusai, Christian Wulff államfővel és Angela Merkel kancellárral az élen együttérzésüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és az ügy haladéktalan kivizsgálását, a felelősség teljes feltárását követelték. Duisburg városának polgármestere nyilvánosan kért bocsánatot a történtekért, és alapos vizsgálatot ígért. "Mély szomorúságát" hangoztatta a tragédia miatt a német származású XVI. Benedek pápa is.


Az első értékelések szerint a szervezők, illetve a rendőrök  részéről súlyos hiányosságok történtek, a rendezvény biztonsági feltételei elégtelenek voltak. Több szakértő is annak a nézetnek adott hangot, hogy a fesztivált eleve nem lehetett volna megrendezni az egykori teherpályaudvar melletti, viszonylag kis területen, az pedig egyenesen megengedhetetlennek számított, hogy a helyszínre történő be-, illetve kijutás egyetlen tényleges útját egy szűk alagút jelentette.

A Love Parade  fesztiválokat csaknem 20 éven keresztül Berlinben  tartották, a rendezvény csak 2007-ben költözött át a Ruhr-vidékre. 2007-ben Essen városa volt a rendező, 2008-ban pedig Dortmund, 2009-ben  viszont Bochum a rendezést lemondta. A hatóságok ugyanis úgy értékelték, hogy a város nem rendelkezik elég nagy területtel a várhatóan több mint 1 millió zenerajongó befogadására.
A szombaton Duisburgban történtek sokak szerint - legalábbis rövid távon - a Love Parade-rendezvények jövőjét kérdőjelezik meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: