2019-04-26 07:20:35• hírek • Szatmár.ro

Gyász és felháborodás a Kossuth-kertben: kivágták a legvastagabb törzsű tölgyet

Szinte minden szatmárnémeti lakosnak van legalább egy Kossuth-kerthez köthető kedves története.

A játszótérhez, a tóhoz, a fákhoz, Zsuzsihoz vagy a nyáresti sétákhoz, esetleg az elmúlt egy-két évtized ott megrendezett eseményeihez kapcsolódóan emlékszünk szeretettel a parkra. Másat jelent mindenki számára, mégis ugyan az a jelentéstöltet: egy csipetnyi múlt, melyet eredeti valójában őrizne meg a lakosság a következő generációk számára.

 

A Kossuth-kerti nagy, odvas tölgy gyermekkorunk és szüleink gyermekkorának mesebeli világát idézi. Ezt, a mintegy másfél méteres törzsátmérőjű matuzsálemet vágták ki pénteken, s egy ideig ágaitól megfosztva, kartalan óriásként feküdt a fűben. Idő közben érte jöttek egy teherautóval, hogy elszállítsák a maradványokat a helyszínről.

 

 

Aki arra járt, fényképet készített az eseményről. A lakosság szakértői magyarázatot vár a tettel kapcsolatban. A helyi illetőségű Facebook-csoportokban szatmáriak tucatjai fejezik ki őszinte felháborodásukat: szerintük a szeretett tölgy halálos ítéletét gondatlan, hozzá nem értő döntéshozók írták alá. Ki kit vonna felelősségre, talán nem is annyira fontos, mint a lakossági kérdések: "Valóban ki kellett-e vágni a fát?", "Valóban közveszélyes volt-e a látogatókra?", "Meddig bírta volna még a viharok és a szélvészek okozta strapát?", "Ki és mikor mérte fel a Kossuth-kerti fák állapotát?", "A felmérések eredményei és a kivágásokat illető döntések írásbeli dokumentációi nyilvánosak-e?", "Mi lesz a fa sorsa a kivágást követően? Kinek lesz belőle ebédlő bútor?" - jogosnak ítélhető talányok egytől egyig.

 

A lakossági kérdéseket összefoglaló levelünket továbbítottuk a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal részére. Válaszokat várunk az ügyben!

 

 

Pontosan egy hónapja beszélgettünk a polgármesteri hivatal közterület-fenntartó osztályának munkatársával a tavaszi terveikről, munkálataikról. Szénási Angéla beszámolt a fásítási, füvesítési terveikről, miszerint ezév tavaszán 719 fácskát telepítenek városszerte, emelett pedig 1392 méter élősövény ültetését is előirányozták, a csaknem 4 hektárnyi füvesítés pedig hab a tortán.

 

Kivágásra akkor kerül sor, mikor a fát betegnek, elszáradtnak vagy közveszélyesnek találják - tette hozzá a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakértő. Az öreg, elkorhadt, akár közveszélyes egyedeket megjelölik szakember jelenlétében. Ezeket eltávolítják, s helyükre a következő ültetési szezonban másikat telepítenek. Ez a szokás. Példaként Szénási a Honvéd (Unirii) utcai akác sort említette, mely Pusztadaróc irányába fordulva a bal oldalon található, mintegy 50 öreg fát jelenti. Ezek helyére is csemetéket terveznek, mert a törzsükön szinte át lehet látni, olyannyira kiszáradtak – fogalmazott.

 

 

Szatmárnémetiben jelenleg 19,36 négyzetméter zöld terület jut egy főre. Ez elmarad a kívánatostól, mely 25 négyzetméter körül lenne – tudtuk meg márciusban a szakembertől, aki hozzátette: azon vannak, hogy felvegyék a versenyt a folyamatosan növekvő járműszámmal. Véleménye szerint: minél több a fa és a zöld terület, annál jobb a lakosság és a város számára. Megtesznek minden tőlük telhetőt a jó ügy érdekében - szögezte le Szénási Angéla.

 

(Az egy főre jutó zöld terület kiszámításának alapja a rendelkezésre álló terület négyzetméterben, illetve a 2011-es országos népszámlálás adatai.)

 

"Kertész leszek, fát nevelek, kelő nappal én is kelek, nem törődök semmi mással, csak a beojtott virággal" – szól József Attila verse. Ha a sorokat megfogadnánk, lehet elegendő parkkal és külterületi szórakozási lehetőséggel rendelkezne Szatmárnémeti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: