2018-01-08 13:51:06• hírek • Bede Emőke

Gyarapodott a szatmári könyvtárlátogatók tábora 2017-ben

A huszonegyedik században egyre többen temetik az olvasás hagyományát, legalábbis ami a klasszikus értelemben vett könyvet és a könyvtárba járás szokását illeti. A Szatmár Megyei Könyvtár esete azonban azt bizonyítja, hogy az intézmény meg tud felelni a modern kor elvárásainak, és pozitív számokkal is zárhatja az évet.

A Szatmár.ro megkeresésére Paula Maria Horotan igazgatóhelyettes számolt be a 2017-ben elért eredményekről. A részletes táblázatokat átböngészve kiderült, hogy tavaly 2999 aktív felhasználót jegyeztek a könyvtárban. Aktívnak azokat a könyvtárlátogatókat tekinthetjük, akik már 2016-ban is rendelkeztek könyvtári belépővel és ezt 2017-ben is megújították. Ez 545-tel több, mint ahányat 2016-ban jegyeztek.
 

Szép számban voltak azok is, akik tavaly első alkalommal ismerkedtek a könyvtárral és annak szolgáltatásaival. 2017-ben 1887 új taggal bővült a könyvtárlátogatók csoportja, ez 770-nel több, mint a 2016-ban regisztráltak száma. Azonban nem kötelező valódi látogatást tenni az intézményben, hiszen a könyvtár számos olyan szolgáltatással rendelkezik, melyek a honlapjukon keresztül is elérhetők. Az online felület adta lehetőségekkel 2017-ben közel 20 ezren éltek.
 

Az igazgatóhelyettes arról is pontos számokat közölt, hogy hány kiadványt kölcsönöztek ki tavaly. A kicsivel több, mint 115 ezer kölcsönzés nem csak könyveket ölelt fel, hanem folyóiratokat, régi dokumentumokat, CD-ket és DVD-ket is. A kikölcsönzött kiadványok 85 százaléka (97.962 db) román nyelvű volt, 15 százaléka pedig magyar (17.288 db).
 

Hogy minek is köszönhetően billent el a mérleg nyelve pozitív irányba, arra könnyű megtalálni a választ. A Szatmár Megyei Könyvtár egész évben színes programmal várja az érdeklődőket, felnőtteket és gyerekeket egyaránt. A könyv, az olvasás, a mesék világnapját is megünnepelték, valamint több alkalommal kurzusokat is szerveztek, melyek egy része ingyenes volt. Paula Horotan ígéretet tett, 2018 is hasonlóan izgalmas év lesz, idén is számos eseménnyel készülnek majd a könyvtárlátogatóknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: