2016-03-02 15:50:08• hírek • Kocsis Zoltán

Gyámokat keres a környezetvédelmi minisztérium

Gémek az Ér völgyében
Gémek az Ér völgyében

Gyámokat a keres az Országos Környezetvédelmi Ügynökség - a listán öt olyan természetvédelmi terület is megtalálható, amely részben vagy teljes egészében Szatmár megyében van.

A területek gyámságát természetes vagy jogi személyiek is elláthatják, derül ki az ügynökség közleményéből. A gyámra váró természetvédelmi területek listáját, a jelentkezőkkel szembeni elvárásokat és a pályázattal kapcsolatos minden információt a Országos Környezetvédelmi Ügynökség honlapján lehet megtalálni. A pályázatokat április elsejéig kell leadni.

A listán öt olyan terület is szerepel, amely részben vagy egészen Szatmár megyében találalható:
1. Az Avas-hegység tőzeglápja. A tőzeglápokat a növényvilággal kapcsolatos tudományos jelentőségük miatt nyilvánították védettekké. Az Avas hegység enyhébb lejtőin, de főleg egykori vulkánok kihalt krátereiben találhatók. A tőzeglápok melletti erdőkben ritka hangyafajok építenek hangyabolyokat.

Tőzegláp az Avas hegységben

2. A barlafalvi Runc erdő. Ez egy 68,5 hektárnyi területű erdő, különös ismertető jele a sok magas és egyenes törzsű fa, elsősorban vadcseresznye, bükk, gyertyán.

3. A károlyi síkság az almaszegi (Bihar megye) perjés legelővel, a csanálosi kőriserdővel, a mezőfényi homokdűnékkel és a szaniszlói Vermes mocsárral. A mintegy 38 hektár kiterjedésű csanálosi kőriserdő a Nyírség szélén található. Értékes vegetációja kőrisből, tölgyből, feketefenyőből, mogyorócserjéből, egybibés galagonyából, kökényből áll. Ugyancsak itt található egy jelentős szürkegém-kolónia (28 fészek). A Mezőfény helység határában található kontinentális dűnék a Nyírséghez tartoznak, amely az Alföld része. A dűnékbe gyűlt homokot átmeneti jellegű, melegkedvelő növényzet rögzíti. A Vermes mocsár néhány, a jégkorszakra jellemző, és országunkban ritka növény lelőhelye. Egyedüli hely az országban, ahol megfigyelték a sárszalonkát.

Nagykárolyi síkság

4. A Hideg patak vízgyűjtője a Nyírségben.

5. A Berekszó - Somkút patakok vízgyűjtő területe - részben Máramaros megye

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: