2012-01-20 15:16:29• hírek • Szatmar.ro

Gyaloglás és kalóriaégetés

A lusta városi emberek többsége alig szeret gyalogolni, sétafikálni. Kényelem, időhiány miatt egyszerűbb autóba vagy taxiba pattanni.

Pedig gyalogolni jó, egy olyan tevékenység, amit naponta akarva-akaratlanul végzünk: nemcsak közlekedési mód, hanem sportág és kellemes szabadidős tevékenység is egyben. Becslések szerint egy ember élete során átlagosan 120 000 km-t tesz meg gyalog, ami nagyjából azt jelenti, hogy ennyi erővel akár háromszor is megkerülhetné a Földet.

A gyaloglás tekintetében egyetlen különbség van, mégpedig az, hogy egyénenként hogyan és mennyi ideig végezzük. Miközben egyik helyről a másikra eljutunk kalóriát is égetünk, ellenállóbbá válunk, a kellemes gyaloglás védelmet nyújt a csontritkulás ellen, serkenti az agyműködést, fokozza a véráramlást és az izmainkat is jó formában tartja. A gyaloglás számos izomcsoportot megmozgat, segít levezetni a szervezetben felgyülemlett stresszt. Közben elmélkedhetünk, megoldást találhatunk a bennünket foglalkoztató problémákra, vagyis testünkre és lelkünkre is jótékony hatással van.

Praktikus tanácsok

Városi környezetben is jó, de hetente egy alkalommal mindenképpen friss levegőn gyalogoljunk. Fontos a kényelmes lábbeli megválasztása. Figyeljünk a megfelelő tempóra, ne gyorsan, hanem szabályos ritmusban haladjunk: egy ember átlagosan öt-hét km/óra sebességgel képes gyalogolni, ami azt jelenti, hogy jobbik esetben 20 perc alatt megtesz két km-t.

Kalóriaégetés

Tanulmányok szerint egy 55 kg-os személy kilométerenként 48 kalóriát-, míg egy 75 kg-os 62 kalóriát éget el. Egészségünk védelmében valahányszor tehetjük gyalogoljunk, hiszen nem kerül semmibe, környezetbarát és rendkívül jó hatással van a szervezetre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: