2012-09-17 17:42:51• hírek • Póti Orsolya

Elindult az egészségügyi posztliceális képzés

Tanévnyitó keretében köszöntötték az egészségügyi posztliceális osztályokba beiratkozó diákokat szeptember 17-én, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium dísztermében. A tanintézményben első alkalommal indul ilyen jellegű képzés.

Idén 925 diák kezdi a tanévet a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban és közülük mintegy ötvenen iratkoztak be a tanintézményben induló egészségügyi posztliceális osztályokba, melyeket első alkalommal indít el az iskola szatmári és kolozsvári szakemberek közreműködésével.

Az asszisztens képzésre beiratkozókat elsőként Pataki Enikő, a főgimnázium igazgatónője köszöntötte. Felvázolta, miért van szükség Szatmárnémetiben efféle képzésre, pontosabban miért van szüksége az intézménynek posztliceális osztályokra.

Az igazgatónő szerint az anyanyelven zajló képzésre szüksége van a szatmári magyar közösségnek, továbbá megélhetőséget teremt a fiataloknak. Továbbá Pataki bemutatta a képzést irányító szakembereket és ennek támogatóit, így dr. Láng Lászlót, a West Medica Klinika vezetőjét, dr. Kósa Attilát, Kereskényi Gábort, a Szatmári RMDSZ elnökét, Csehi Árpád Szabolcsot, a Szatmár Megyei Tanács alelnökét, Átyim Pált, kémia szakos szaktanfelügyelőt, Vitéz Carment, a Szatmárnémeti Caritas Szervezet házi beteggondozással foglalkozó osztályának koordinátorát és Boga Katalin fizika tanárnőt. Az igazgatónő köszönetet mondott a támogatásért, majd Csehi Árpád Szabolcs, a képzés egyik ötletgazdája vette át a szót.

„Magyar nyelven zajló egészségügyi oktatás tíz éve szünetel a megyeszékhelyen, ezért éppen ideje volt elindítani a posztliceális osztályokat. Természetesen a képzésen résztvevők a román nyelvet is helyesen kell használják, de az, hogy magyarul is megszólalnak ápolói tevékenységük során egy plusz előnyt jelent. Másrészt ezzel minőségi szakoktatást szeretnénk teremteni itthon, Szatmárnémetiben" - magyarázta Csehi.

Dr. Kósa Attila az egészségszociológia és egészségpolitika órákat irányító orvos azt kívánta a diákoknak, hogy a képzés alatt az orvosok szakképzett partnereivé, segítőjévé váljanak, hiszen az orvos és ápoló társak a gyógyításban.

„A posztliceális képzés támogatói irányába annyit lenne a kérésem, hogy a diákok számára igyekezzenek biztosítani az oktatóeszközöket és a tananyagokat, illetve segítsenek a tantermek, gyakorlótermek berendezésének korszerűsítésében"- közölte dr. Kósa.

Végezetül Pataki Enikő felolvasta a képzést irányító tanárok névsorát. Mint megtudtuk a biofizika gyakorlati óráit dr. Láng László vezeti, az elméleti órákat pedig Boga Katalin tartja, egészségszociológiát és egészségpolitikát dr. Kósa Attila és Kürti Tünde tanít, az ápolástan Szabó Laura és Vitéz Carmen irányításával zajlik, anatómiát Sárándi Annamária, illetve Láng László tart, embriológiát és genetikát Bartha Helga oktat, pszichológia órákat pedig egy kolozsvári szakember, Szabó T. Noémi és egy szatmári pszichológus, Mészáros Tünde tart. A vírustan, bakteorológia és parazitológia világába dr. Kósa Attila vezeti be a diákokat, a biokémia oktatását pedig Átyim Pál vállalta fel. Ezenkívül lesz nevelés óra dr. Puskás Csabával és munkavédelem egy nővér irányításával.

Az órák szeptember 18-tól, keddtől kezdődnek el két osztályban, az 1.A, illetve 1.B osztályokban. Az 1.A osztályfőnöke Boga Katalin tanárnő lesz, míg a másik osztályt Vitéz Carmen irányítja majd. Az elméleti órák főként a multimédiateremben, illetve a tanintézmény laboratóriumiban zajlanak, míg a gyakorlati órákra a szatmárnémeti egészségügyi központokban, illetve az iskolában berendezett gyakorlóteremben kerül sor. A diákoknak szükségük lesz a gyakorlati képzés során a román szaknyelvre, de az elméleti órák magyar nyelven zajlanak. Mivel lesznek hosszabb napok is, a diákok rendelkezésére áll az iskola konyhája, ahol 7 lejbe kerül egy napi menü.

Az állami és fizetéses helyekre beiratkozókat vegyesen osztották el a két osztályba, arra gondolván, hogy ezáltal egészséges versenyszellem alakul ki a diákok között.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: