2008-07-11 07:43:39• hírek • Csenteri Judit

Gyakoriak a rákos megbetegedések

A felmérések szerint 355 ezer romániai lakos szenved daganatos megbetegedésben.

A levegő szennyezettsége, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás és a romániai kórházak nyomorúságos körülményei, egyenként hozzájárultak ahhoz, hogy több ezer lakos a rákos megbetegedések áldozatává váljék.

Az Egészségügyi Minisztérium nyilvántartása szerint jelenleg 355 ezer romániai lakos szenved a betegség valamilyen fajtájától, melyből 4.400 áldozat még gyerek. A számadatok ijesztőek és egyre csak ijesztőbbé válnak, hiszen évente körülbelül 55 ezer új esetet fedeznek fel az orvosok.

 

A gyerekek esetében évente csaknem 160 esetet diagnosztizálnak, s a leggyakoribb betegségek az agyi daganatok és a leukémia. A gyerekhalálozások második legfőbb okának a rákos megbetegedések számítanak.

A szakértők szerint a helyzet sajnos nem fog javulni a jövőben sem. Úgy vélik a rákos megbetegedések száma évente körülbelül kétazerrel nő meg az elkövetkezendőkben is. A betegségek kétharmadát a szakértők szerint a helytelen táplálkozás okozza, de a dohányzás is növeli a betegség kockázatát.

A helyzet kiábrándító már csak azért is, mert az ország orvosai nem tudnak helytállni a sok súlyos helyzettel szemben, lévén, hogy mindössze 250 rákszakértő van az országban. Éppen ezért is fontos a kiegyensúlyozott életvitel és a minél gyakoribb orvosi vizsgálat.

Cs. J.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: