2011-02-08 19:10:18• hírek • Póti Orsolya

Gúzs Imrét köszöntötték

Különleges alkalomnak adott otthont február 8-án a Szatmári Alkotóház díszterme: Gúzs Imre írót és publicistát köszöntötték 75-ik születésnapja alkalmából barátai, ismerősei és egykori munkatársai.

Szép számú közönség tisztelte meg a kiváló szatmári írót, publicistát és tanárt - Gúzs Imrét - a 75-ik születésnapja alkalmából szervezett köszöntő ünnepségen. A Szatmár Megyei Tanács, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a Szatmár Megyei Könyvtár jóvoltából a nyugalmazott újságíró kedd este szerettei, barátai és egykori munkatársai körében ünnepelhetett. A rendezvényt dr. Enyedi István vezette, és a Megyei Tanács alelnökét, Adrian Stefet érte az a megtiszteltetés, hogy megnyissa az ünnepi eseményt. Stef köszöntőbeszéde után érdemoklevelet adott át Gúzsnak a Megyei Tanács nevében.

Ezt követően Enyedi tanár úr az író életútjáról és munkásságáról beszélt. Gúzs Imre nemcsak újságíróként és publicistaként, hanem tanárként is ismert. Szatmár és Máramaros megyékben tanított. Éveken keresztül a Szatmári Hírlap művelődési szerkesztője. 1990 után a Szatmári Friss Újság főmunkatársa. Riportjait, karcolatait, novelláit és cikkeit országos és megyei lapok közlik, több novelláskötete is megjelent.

A Megyei Könyvtár részéről Veres Erzsébet köszöntötte az írót, aki publikációiról beszélt, ezt követően  pedig András Gyula színművész olvasott fel Gúzs egyik eszmefuttatásából. A felolvasás után barátai és ismerősei méltatták az írót.  „Gúzs Imrét úgy ismerjük mint kiváló újságírót és publicistát. Az utóbbi fél évszázad újságírásának kiváló egyénisége volt; mindig tisztességes alkotást tett le az asztalra, olyan kis műremekeket, amelyek mindenkihez szólni tudtak" - mondta el Muzsnay Árpád, az EMKE elnöke. Muzsnay továbbá kifejtette, sokan sajnálják, hogy nyugdíjaztatása után Gúzs Imre ritkán közöl, ugyanis az újságolvasók számára nagy űrt jelent nyugdíjba vonulása.

Thoroczkay Sándor történész úgy beszélt Gúzs Imréről, mint a pedagógusról, aki egyéniségével, eredetiségével vívta ki az elismerést úgy kollégái, mint a diákok körében. A történész méltatását Veres István köszöntőbeszéde követte, aki Gúzs újságírói munkásságát méltatta, és mint egykori főszerkesztő elmondta, az a munkásság, amit az újságíró végzett mély nyomokat hagyott a közösségben, hiszen az írásnak sorsformáló, sorsalakító hatása lehet...


A színművész Gúzs Imre egyik publicisztikájából olvasott fel



„Kétszer rúgtak ki az újságtól, sohasem tudtam meg miért, de már nem is számít. Veres István főszerkesztő volt az, akiben megbízhattam, és aki visszahívott az újsághoz. Én mindig úgy próbáltam élni és hatni, hogy az éveknek legyen tartalmuk, és közben megtanultam bízni az emberben..." - folytatta Gúzs Imre Veres gondolatmenetét.

Továbbá Muhi Sándor köszöntötte az írót, majd Elek György, valamint Fodor István, a Szatmári Magyar Hírlap újságírója köszöntötte Imre bácsit, mint irányítót, mint példaképet.

A zárszó jogát természetesen az ünnepelt kapta: „Szerintem az életkor lelkiállapot kérdése; írtam 35 éves aggastyánokról, akik már nem tudtak a holnapban hinni, és írtam 70 évesekről akik a holnapban gondolkodtak. Könyveket hagytam hátra, átadtam több ezer cikket, de még adósa maradtam önmagamnak..."



 

Gúzs Imrét köszöntötték 75-ik születésnapja alkalmából
Gúzs Imrét köszöntötték 75-ik születésnapja alkalmából


Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: