2010-03-08 19:07:17• hírek • Szatmar.ro

Günthner válaszokat vár

Hétfő este, a szenátus ülésének végén Günthner Tibor kérdést intézett Radu Berceanu szállításügyi miniszterhez a harmadik szatmárnémeti híd, a Szatmárnémeti-Nagybánya gyorsforgalmi út, valamint a nagykárolyi körgyűrű finanszírozása ügyében, és felhívta a tárcavezető figyelmét a halmi vámhoz vezető út egy szakaszának igen tönkrement állapotára. Az RMDSZ-es szatmárnémeti tisztségviselő szerint alapvető fontosságú lenne hangsúlyt fektetni mindegyik objektumra.

Szatmár megye jelenleg a schengeni-i övezet kapuja, és a DN 19-es, illetve a DN 19A számú országutak az ország központja felé vezetik a forgalmat. Günthner kiemelte: a jelenlegi, két Szamos-hidat a város központján keresztül lehet megközelíteni, ami fennakadást okoz a forgalomban - másrészt a teherfogralom is itt halad keresztül, jelentősen károsítva a munícipium útjait, valamint nagy a környezetszennyezés is. Jelenleg nincs lehetőség elterülőúton kikerülni a városközpontot, ezért volna lényeges a tervezett harmadik híd építésének mihamarabbi elkezdése, a Szállításügyi Minisztérium által 2006-ban elkészített, „A szatmárnémeti forgalom elterelésének megoldása" elnevezésű megvalósíthatósági tanulmány kivitelezésére, folytatására.

A Boc-kabinet 2008-ban prioritásai közé sorolta többek között a szatmárnémeti forgalom elterelésének az új híd révén történő megoldását, és ez bekerült a kormányprogramba is. Akkor azt ígérték, mihamarabb elkezdődik a kivitelezés. A szenátor megemlítette kérdésében: maga Berceanu is biztosította tavaly nyári, szatmárnémeti látogatása idején a város és a megye vezetőit, hogy a beruházás rövid időn belül megvalósul. Günthner rákérdezett a Szatmárnémeti-Nagybánya gyorsforgalmi út és a nagykárolyi körgyűrű támogatására is, amelyre ugyancsak ígéretet kapott a megye a kormány részéről.

A szenátor tájékoztatta továbbá Berceanut: hat Szatmár megyei önkormányzat indított tiltakozó akciót az ellen, hogy Túrterebes és Halmi között szinte használhatatlan az ukrán határ felé vezető nemzetközi út. A tisztségviselő szóban és írásban is választ kért a tárcavezetőtől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: