2009-09-10 12:38:16• hírek • Szatmár.ro

Günthner: a tanügy a legfontosabb a számunkra

Az RMDSZ nem csatlakozik a PNL által kezdeményezett bizalmatlansági indítványhoz a tanügyi törvény által nyújtott előnyök miatt - számolt be róla Günthner Tibor szenátor.

A Szatmár megyei szenátor elmondása szerint szerdán Ecaterina Andronescu tanügyminiszterrel találkozott az RMDSZ parlamenti frakciója a készülő tanügyi törvénymódosítás, illetve a kormányzati felelősségvállalás ezzel kapcsolatos vonatkozásai kapcsán. Günthner elmondta: amennyiben az előirányzott formában fogadják el a kisebbségi oktatást illető passzusokat, úgy az érdekvédelmi szervezet nem fog bizalmatlansági indítvánnyal élni a felelősségvállalással kapcsolatban.

- Az új tanügyi törvénynek sok a hibája, ennek ellenére olyan jogokat biztosítana a romániai magyarság számára, amelyekről nem mondhatunk le. Nem értünk egyet a kormányzati felelősségvállalással, de nem vállalhatjuk fel annak a kockázatát, hogy a Parlament elé visszük a megvitatását: ezzel teret adnánk az államelnökválasztás előtt a nacionalizmust népszerűségnövelő tényezőként kihasználni szándékozóknak. A kormányzati felelősségvállalás többi pontját is a tanüggyel kapcsolatos ügyeknek rendeltük alá, hiszen az érdekvédelmi szervezet számára az anyanyelvi oktatás ügye a legfontosabb - jelentette ki a szatmar.ro-nak a szenátor. Günthner volt az, aki a tanügyminiszter felé tolmácsolta az RMDSZ-frakció álláspontját a román nyelvtanítással, illetve a földrajz és történelem magyarul történő oktatásával kapcsolatban.


Günthner Tibor a szenátusban
Günthner Tibor a szenátusban


- Rámutattam: számunkra is nagyon fotnos az, hogy gyermekeink magas szinten elsajátítsák a román nyelvet, hiszen ettől is függ későbbi érvényesülésük, viszont sok kitűnő tanuló épp a rendszerben lévő hibák miatt bukott el a vizsgákon román nyelvből. A tanügyi törvény módosításában lévő hibákkal kapcsolatban Günthner elmondta: decentralizáció helyett a kormány központosítani akar - például az iskolaigazgatókat is központilag neveznék ki. Bár módosító javaslatot e téren is benyújtott az RMDSZ, az anyanyelvi oktatással kapcsolatos előnyök ennél jóval fonbtosabbak. Ami a közalkalmazotti „fizetéstörvényt" illeti, a szenátor szerint annak alapgondolata elfogadható, ellenben elsiették a kidolgozást: egy be nem fejezett anyag, egy nagyon rosszul kidolgozott kezdeményezés lett belőle. Igy például olyan  visszásságok is helyet kaptak benne, minthogy egy községi polgármester jóval kevesebbet keres majd, mint egy jegyző - utóbbi bére több, mint 3000 lejre emelkedik a tervezet szerint.

Az érdekvédelmi szervezet számára ez lesz az egyik pont, amelyet módosítani szeretne. A felelősségvállalási kezdeményezés ügynökségek átszervezésére vonatkozó részében nagy az összevisszaság, hiszen van olyan ügynökség, amelyet éppen az azt ellenőrző szervvel vonnak össze. Az RMDSZ kezdeményezte, hogy a több, mint 9000, leépítendő közalkalmazott számára valamiféle szociális hálót hozzanak létre: például kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget az újrakezdéshez. Günthner Tibor úgy látja, nagy az esélye annak, hogy sokan politikai szemnpontok alapján kerüljenek utcára emberek a megszüntetendő intézményekből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: