2015-08-28 20:02:25• hírek • Szatmár.ro

Günthner Tibor város- és közösségfejlesztési programjának összefoglalója

Van anyagi lehetőség a város újjáépítésére, csak utána kell járni és okosan megcsinálni - az újjáépítési munkához pedig építész kell.

2004 után leállt a város fejlesztése, nem történtek komoly beruházások, az utóbbi polgármestereket nem érdekelte csak a városnapok, silány zenével és mindenhol csorgó olajjal, de maga a város már nem. Egy bulival letudtak mindent, ami a várossal és annak lakóival kapcsolatos. Pedig Szatmárnémetinek rengeteg beruházásra van szüksége, mert kritikán aluli állapotban van.

Maga a város is, az épületek, a terek, az utak, a járdák, minden. Hamarosan megkezdődik a pályázati időszak, lehetőség nyílik EU-s források lehívására és a rendbetételre, újjáépítésre. Az újjáépítési munkához pedig építész kell. Én 2004-ig a Városfejlesztési és Területrendezési Bizottság elnöke voltam, Szatmárnémeti főtervezője, és számtalan, a város lakói által ma is használt beruházást én terveztem. Törődtünk a várossal, lényegesen kevesebb pénzből, minimális anyagi forrásokból sokkal több beruházást valósítottunk meg, mert volt rá akarat. A Phare programon keresztül jött létre az ipari park, a gyárakkal együtt és a felüljáró.

Akkor terveztük meg és alakítottuk európai városhoz méltóvá Szatmárnémeti bejáratait, modernizáltuk a Batizi utat, amelynek egy méterrel vittük le a szintjét és alakítottuk ki olyanná, amilyennek ma ismerik, használják. 2004 után leállt minden, a nyomunkba lépőket még az általunk otthagyott, kész, kidolgozott tervek kivitelezése sem érdekelte. Többek között ezeket a terveket is szeretném megvalósítani és Szatmárnémetiből egy modern arculatú, rendbe tett várost kialakítani. Nagyon fontos, hogy új és a gyalogosok számára sokkal funkcionálisabb arculatot kapjon a régi főtér, akárcsak a város többi tere, hiszen ma már mindenhol, minden modern nagy- vagy kisvárosban igyekeznek igényesebb és szebb megoldásokat találni, azokat alkalmazni.

Az új központ kész katasztrófa! Hihetetlen, hogy milyen állapotban van - totális felújításra szorul, akárcsak a gyalogosutak, a járdák. Változtatásra szorul a „Gyuszi-gödör" is, nem csak azért, mert sürgősen fel kell újítani, mielőtt súlyosan balesetveszélyessé válik, hanem azért is, mert ott a gyalogosrész nagyon be van szorítva és egy-egy nagyobb rendezvény alkalmával alig lehet ott járni. Annak idején mi, a várostervezők és városvezetők, komolyan vettük a sportcsarnok és multifunkcionális terem gondolatát. Kész, gyönyörű terveket hagytunk az utánunk jövőknek, hiszen a két híd közötti rész Szatmárnémeti egyik legértékesebb része, zöldövezete. Komoly sétálóutcává alakult volna a töltés, a természet és a Szamos-part kihasználásával. Tizenegy éve senkit nem érdekel igazán az a terület: ingatlanberuházók teszik-veszik, teljesen figyelmen kívül hagyva a természet nyújtotta lehetőségeket, pedig kár azért a területrészért.

A sokat hangoztatott és vitatott harmadik hídnak több változatát is elkészítettük - a tanács a mai napig nem fogadott el egyet sem, így teljesen érthetetlen, hogy a jelenlegi polgármester miről, miféle harmadik hídról beszél, elfogadott kész tényként emlegetve? Mindenki tudja, hogy ezt csak kampányszinten teszi, hiszen másképp nem is teheti. Szintén kampányszinten emlegetik csak a központi parkolókat, pedig kialakításukra igenis vannak lehetőségek. És van anyagi lehetőség is, akárcsak a többi felújításra, modernizálásra, rendbetételre, csak utána kell járni, okos terveket kell készíteni, okos és sikerbiztos pályázatokat megírni, hogy Szatmárnémeti egy modern, igényesen és funkcionálisan átalakított várossá váljon.

Günthner Tibor

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: