2010-06-10 11:09:51• hírek • Szatmar.ro

Grupo latino és Svájc, azaz ki állítja meg a spanyolokat

Immár csak egy nap választ el minket attól, hogy négy év után ismét átengedjük magunkat a labdarúgás bűvöletének és kizárva minden merkantilis vonzatot, pusztán a világ legjobb futballistáinak szenteljük figyelmünket.

Sorozatunkban eddig bemutattuk az összes csoportot és az összes csapatot, kivéve a H jelű kvartett, a grupo latino tagjait. Amelynek tagja a földkerekség talán legjobb válogatottja, az aktuális Európa-bajnok Spanyolország, amely első világbajnoki címére tör. És hát mikor nyerné meg, ha nem most, amikor 100%-os teljesítménnyel vették a selejtezőket, az elmúlt két évben pedig mindössze egy meccset veszítettek el. A H csoport érdekessége, hogy Spanyolországban, Chilében és Hondurasban egyaránt spanyolul beszélnek. Bár Svájc nem tartozik a tipikus latin országok közé, lakosságának majd 9%-a ebbe a nyelvcsaládba tartozik az olaszok és a rétorománok révén (mindkettő hivatalos nyelv), míg a bevándorlók között is szép számmal vannak az Ibériai-félszigetről érkezők, így nagyon mégsem lóg ki a sorból.

Spanyolország válogatottja számára minden adott ahhoz, hogy végre feljusson a futballcsúcsra: a két évvel ezelőtt, meggyőző teljesítménnyel Európa-bajnokságot nyerő gárda 15 tagja jelen pillanatban is tagja a keretnek. A „furia roja" becenévre hallgató nemzeti csapat pedig egészen elképesztő sorozatot produkál immár három éve: az utolsó 48 meccséből mindössze egyet veszített csak el, és négyet adott döntetlenre. Igaz, az utolsó két kisiklás Dél-Afrikában történt: 2009 júniusának végén hatalmas meglepetésre vereséget szenvedtek az Egyesült Államoktól a Konföderációs kupa elődöntőjében, ezt követően pedig a kisdöntőben csak hosszabbításban győzték le a házigazdákat. De ki emlékszik már erre, amikor a csapat azóta mind a 13 meccsét megnyerte, legyőzve többek között Angliát és Argentínát is.

A keretben heten játszanak a Barcelonában, öten a Real Madridban és olyan csapatok delegálják a többi labdarúgót, mint a Sevilla, a Valencia, a Villarreal, a Athletic Bilbao, valamint az Arsenal és a Liverpool. Egyetlen egy olyan futballista sincs a keretben, akinek csapata idén ne szerepelt volna az európai kupákban. Sőt, az Európa-liga-győztes Atletico Madridból senki sem kerülhetett be a gárdába. Vicente del Bosque kapitány óriási pszichológus és bár az utolsó nagy Real Madrid az ő nevéhez kötődik, filozófiája inkább a Barcelonáét tükrözi: imádja az alázatos, sokat dolgozó és technikás játékosokat, akik szabályosan eldugják a lasztit az ellenféltől.

A keretet nehéz bemutatni, a szónak abban az értelmében, hogy szinte az összes nevet meg kellene említeni, amikor a klasszisokról van szó. A kapuban Casillas évek óta a világ legjobbja (Buffonnal holtversenyben), a védelemben Puyol, Piqué, Ramos szökőévben hibázik csak, a középpályán Xavi, Iniesta, Fabregas, Xabi Alonso, Silva egyszerűen zseniálisak, míg a csatársorban a Torres - Villa páros életveszélyes. Bár Iniesta és Torres sérüléssel bajlódnak, baj esetén olyan játékosok képesek pótolni őket, mint Navas, Pedro vagy Llorente. És akkor a rendkívül megbízható Capdeviláról, a sziklaszilárd Marchenáról, vagy Albiolról még nem is esett szó...

Egy szó mint száz: Spanyolország úgy indul neki a vb.-nek, mint utoljára talán az Aranycsapat tette 1954-ben. Akkor Puskáséknak, Bozsikéknak, Hidegkútiéknak, Kocsiséknak nem sikerült elfoglalni a megérdemelt trónt. Kérdés, 2010-ben akad-e egy Németország, amely megállítsa a „a vörös fúriát"?

Spanyolország kerete:
Kapusok: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool), Víctor Valdés (Barcelona)
Hátvédek: Sergio Ramos (Real Madrid), Raúl Albiol (Real Madrid), Álvaro Arbeloa (Real Madrid), Gerard Piqué (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona), Carlos Marchena (Valencia), Joan Capdevila (Villarreal)
Középpályások: Xabi Alonso (Real Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Xavi Hernández (Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona), Javi Martínez (Athletic Bilbao), Cesc Fabregas (Arsenal), David Silva (Valencia)
Csatárok: Jesús Navas (Sevilla), David Villa (Valencia), Fernando Torres (Liverpool), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Pedro Rodríguez (Barcelona), Juan Mata (Valencia)


Spanyolország a toronymagas favorit
Spanyolország a toronymagas favorit


A többieknek, beleértve Svájcot is, várhatóan csak az lesz a szerepük a H csoportban, hogy „bemelegítsék" a spanyolokat. Ezzel együtt Ottmar Hitzfeld legényei a maguk csatáját is megvívják majd Chilével a továbbjutásért. A kantonok országa, annak ellenére, hogy Djourou és Streller személyében sérülés miatt két alapemberét is elveszítette, esélyesebbnek tűnik a dél-amerikaiakkal szemben. Bár Hitzfeld mester csapataira nem a védekezés jellemző, ezúttal ez a csapatrész tűnik a legerősebbnek: Benaglio kapus remek reflexekkel van megáldva (igaz, gondjai szoktak lenni a magas labdákkal), előtte pedig Grichting, Lichtsteiner, Magnin és Senderos komoly rutinnal rendelkezik. Igaz, utóbbi kettőnek nem a 2009-2010-es volt élete szezonja. A középpályáján Barnetta, Behrami, Fernandes és Inler, viszonylagos fiatal koruk ellenére, szintén komoly rutinnal rendelkeznek. Shakiri ugyanakkor a torna második legfiatalabb játékosa. A csatársorban azonban gondot okozhat Streller hiánya, mivel Frei rengeteget volt sérült az utóbbi években, míg Nkufo, bár talán élete formájában van, már 35 éves. Derdiyok hatalmas tehetség, tőle sokat várnak a svájciak, míg Bunjaku csak az idén került fel a „futballtérképre" , bár lassan már 27 éves.

Svájc kerete:
Kapusok: Diego Benaglio (Wolfsburg), Marco Wölfli (Young Boys), Johnny Leoni (FC Zürich)
Hátvédek: Stephan Lichtsteiner (Lazio), Stéphane Grichting (Auxerre), Philippe Senderos (Everton), Steve von Bergen (Hertha), Mario Eggimann (Hannover), Reto Ziegler (Sampdoria)
Középpályások: Valon Behrami (West Ham), Marco Padalino (Sampdoria), Gökhan Inler (Udinese), Benjamin Huggel (Basel), Gelson Fernandes (Saint-Étienne), Pirmin Schwegler (Eintracht Frankfurt), Tranquillo Barnetta (Leverkusen), Xherdan Shaqiri (Basel), Ludovic Magnin (FC Zürich)
Csatárok: Hakan Yakin (Luzern), Alexander Frei (Basel), Blaise Nkufo (Twente), Eren Derdiyok (Leverkusen), Albert Bunjaku (Nürnberg)


Ha lesz ki gólt lőjön, Svájc is továbbléphet
Ha lesz ki gólt lőjön, Svájc is továbbléphet


A csoki- és óragyártásáról valamint a bankjairól híres ország csapatának Chilével kell majd megküzdenie a továbbjutásért folytatott háborúban. A dél-amerikaiak 12 év után, összesen nyolcadik alkalommal kvalifikálták magukat a világbajnokságra, nem utolsó sorban Humberto Suazo 10 góljának köszönhetően. Jelenleg pedig pont a Zaragoza csatára okozza a legtöbb fejtörést Marcelo Bielsa kapitánynak: előbb komolynak tűnő sérülést szenvedett, majd olyan hírek jöttek, hogy doppinglistás szerrel próbálják „összedrótozni" a vb.-re.

Chile csapata összességében néhány remek európai légiósra támaszkodik: Vidal Leverkusenben, Fernandez a Sporting Lisszabonban, Gonzalez a CSZKA Moszkvában, Sanchez és Isla pedig az Udinesében remekel hétről hétre. További hat labdarúgó játszik kisebb európai csapatokban, a többiek Amerikában (értsd, Chilében, Mexikóban, Argentínában és Brazíliában) keresik a kenyerüket.

Marcelo Bielsa tapasztalt, sokat megélt szakember, az ő vezetésével Chile továbbléphet a csoportból, de vélhetően nagy harcot vív majd Svájccal.

Chile kerete:
Kapusok: Claudio Bravo (Real Sociedad), Miguel Pinto (Universidad Chile), Luis Marín (Unión Espanola)
Hátvédek: Pablo Contreras (PAOK), Ismael Fuentes (Universidad Católica), Mauricio Isla (Udinese), Gary Medel (Boca Juniors), Gonzalo Jara (West Bromwich Albion), Waldo Ponce (Universidad Católica), Arturo Vidal (Leverkusen)
Középpályások: Carlos Carmona (Reggina), Marco Estrada (Universidad de Chile), Matías Fernández (Sporting), Gonzalo Fierro (Flamengo), Rodrigo Millar (Colo-Colo), Rodrigo Tello (Besiktas), Jorge Valdivia (al-Ain)
Csatárok: Jean Beausejour (América), Mark González (CSZKA Moszkva), Fabián Orellana (Xerez), Esteban Paredes (Colo-Colo), Alexis Sánchez (Udinese), Humberto Suazo (Real Zaragoza)


Chile sorsa nagyban függ Suazóétól
Chile sorsa nagyban függ Suazóétól


Honduras a mérleg nyelvének szerepét játszhatja el. Na meg bebizonyíthatja, hogy 1982 után nem véletlenül jutott ki ismét a nagy seregszemlére. A csapat hatalmas szerencsével kvalifikálta magát a tornára, ugyanis a selejtezők utolsó fordulójában, amellett, hogy legyőzték Salvadort, arra is szükségük volt, hogy az Egyesült Államok a számára már tét nélküli meccs hosszabbításában kiegyenlítsen Costa Rica ellen. Ellenkező esetben Honduras kényszerült volna pótselejtezőre Uruguay ellen...

Honduras csapata két egyéniség, két remek labdarúgó teljesítményén áll vagy bukik. A legnagyobb sztár David Suazo, aki az Inter játékosa, bár tavasszal kölcsönben a Genoában szerepelt, míg Wilson Palacios a Tottenham meghatározó futballistája. Rajtuk kívül érdemes odafigyelni a Wiganben játszó Maynor Figueroára és Thomas Hendryre (aki mellesleg Suazo unokatestvére). Ismert futballista továbbá Pedro Leon (Torino) is, akárcsak Koman Vladimir Bariban szereplő csapattársa, Edgar Alvarez. Victor Bernardez is jó csapat, az Anderlecht tagja (tehát Juhász Roland csapattársa), de ő mindössze hét meccset játszott az idén a belga bajnokságban.

Honduras kerete:
<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cmKapusok: Noel Valladares (Olimpia), Donis Escober (Olimpia), Ricardo Canales (Motagua)
Hátvédek
: Sergio Mendoza (Motagua), Emilio Izaguirre (Motagua), Mauricio Sabillón (Hangcsu Greentown), Osman Chávez (Platense), Johnny Palacios (Olimpia), Boniek Garcia (Olimpia), Maynor Figueroa (Wigan), Víctor Bernárdez (Anderlecht)
Középpályások
: Danilo Turcios (Olimpia), Ramón Núnez (Olimpia), Hendry Thomas (Wigan), Edgard Álvarez (Bari), Roger Espinoza (Kansas City Wizards), Amado Guevara (Motagua), Wilson Palacios (Tottenham Hotspur), Julio César de León (Torino)
Csatárok
: Walter Martínez (Marathón), Georgie Welcome (Motagua), Carlos Pavón (Real Espana), David Suazo (Genoa)


Honduras a vb. egyik színfoltja lehet
Honduras a vb. egyik színfoltja lehet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: