2011-12-14 19:55:17• hírek • Kocsis Zoltán

Grófi balhé a kastélyért Sárközújlakon

Régen volt egyszerre ennyi újságíró Sárközújlakon, mint szerda délután, amikor gróf Sztáray Mihály gyakorlatilag sajtótájékoztatót hívott össze, hogy a média nyilvánosságát kihasználva nyomást gyakoroljon Sebesi János polgármesterre. Viselkedésével azonban enyhén szólva sem váltotta ki a jelenlévők szimpátiáját.

A grófi család sarja előbb az egyre siralmasabb állapotban lévő Vécsey-Sztáray kastély kertjében, majd a polgármesteri hivatalban követelte a jussát. Ebbéli ténykedésében nem riadt vissza sem a személyeskedésektől, sem a sértegetésektől, sem a vulgarizmustól. Sebesi biztosította róla, hogy szíves örömest visszaadná a kastélyt, mert állaga rohamosan romlik. A polgármester hiába próbálta megértetni vele, hogy korábban nem is indíthatott visszaigénylési eljárást, mivel nem rendelkezett román állampolgársággal. Ezt csak az idén kapta meg. Annak ellenére, hogy az egyik alapvető kitételnek nem felel meg - nem beszél románul.

Sztáray ugyanis élete nagy részét emigrációban élte le, Párizstól Rio de Janeiróig sok helyen megfordult. Szitokáradatait olasszal kevert magyar nyelven árasztotta a polgármesterre és az általa vezetett intézményre.

A gróf a kastély mellett a polgármesteri hivatal épületét, száz hektár szántóföldet és 96 hektár erdőt igényel vissza. Az eljárást 2004-ben kezdeményezte, még nem román állampolgárként. A kastély jelenleg a Megyei Tanács fennhatósága alá tartozik, a visszakövetelt földterület nagy része pedig a Mezőgazdasági Kutató Állomásé.

A visszaigénylési kérelem jelenleg a Szatmárnémeti Törvényszék asztalán van, ez az intézmény hivatott arra, hogy eldöntse: a gróf visszakaphatja ősei örökségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: