2018-10-17 09:13:35• hírek • Közlemény

Gróf Tisza Istvánnak állítanak emléket Szigetlankán

Kép: Ferenc József császár és gróf Tisza István
Kép: Ferenc József császár és gróf Tisza István

Gróf Tisza István emlékét megörökítő tábla elhelyezésével egybekötött előadássorozatra kerül sor Szatmárnémetiben csütörtökön.

Délelőtt 10 órakor a Szatmárnémeti Református Gimnázium díszterme, délután 17 órától pedig a Szatmárnémeti-Szigetlankai Református Egyházközség gyülekezeti terme ad helyet az eseménynek. Szervezők a Szatmárnémeti – Szigetlankai Református Egyházközség, a Lankadatlanul, az RMDSZ Szatmár megyei és Szatmárnémeti szervezete, Poszt Modern Távlatok Művelődési Műhely és az Antall József Baráti Társaság.

 

Az egykori református, partiumi származású egyházkerületi főgondnok, Magyarország volt miniszterelnöke (akit száz évvel ezelőtt, azaz pontosan 1918. október 31-én gyilkoltak meg) emlékét eleveníti fel az eseménysorozat október 18-án, csütörtökön.

 

A Református Gimnázium dísztermében a tanácskozás első szessziójában Szőcs Géza: a Tisza István életrajz rejtélyeiről, Bodó Barna: Tisza István társadalomfelfogásáról beszél majd délelőtt 10 órától. Kereskényi Sándor vezeti fel az előadásokat.

 

Délután 17 órától a szigetlankai református templom és a hozzá tartozó Emmaus Gyülekezeti Ház között levő udvaron leleplezi le az emléktáblát Király Lajos esperes és Csorvási Béla egyházközségi főgondnok. Beszédet mond Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és Boór Béla, a szatmárnémeti Antall József Baráti Társaság elnöke. Az emléktábla alkotói: Nyiri Zoltán képzőművész és Jánosi Anikó vállalkozó.

 

Ezt követően 17:30-kor rendezik meg a tudományos tanácskozás második részét, amit Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, a rendezvény védnöke nyit meg és Kereskényi Sándor muzeológus vezet be. Ezt követően Kereskényi Sándor: Tisza István és a románkérdés, Póti Eduárd: Tisza nevelési felfogása, Rácz Ervin: A református Tisza és Thoroczkay Sándor: Tisza István a katona címmel tartanak előadást.

 

Az előadások között Arany János költeményét szavalnak: Bogár Barbara, Gaál Gyula és László Zita színművészek, Reményik verset mond Kupán Erzsébet szigetlankai gyülekezeti tag, énekel Papp Krisztina és Csorvási Mihály. A rendezvény irányítója Rácz Ervin lelkipásztor és a helyi presbitérium és gyülekezet.

 

„Mindenütt szorongatnak, de össze nem roppantanak” (2Kor 4,8a) – olvasható majd az Ige a református templom falán. Pál apostol szavai nemcsak egy dicsőbb korszak végére emlékeztetnek ezen rendezvény által, hanem bíztatnak is arra, hogy amely közösség Istenre bízza életét, a legnagyobb megpróbáltatásokat is kibírja.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: