2017-05-09 15:17:48• hírek • Kocsis Zoltán

Grindeanu hiszekegye május 9. alkalmából

A román függetlenség, a győzelem és Európa napját ünnepeljük minden év május 9-én: három az egyben tehát, mintegy az egység megjelenítéseként. Ez, az egységbe vetett hit jellemezte Sorin Grindeanu üzenetét is, amelyet Szatmárnémetiben Darius Filip prefektus tolmácsolt a román katona szobrának megkoszorúzásakor.

„Hiszek egy közös jövőben, amelyet a közös eszményekre építünk. Hiszek az egységben és a szolidaritásban és hiszek abban is, hogy az Európai Unió által felvállalt változatosság hozzájárul a nemzeti értékek megőrzéséhez. Mindenki Európájában és egy európai Romániában hiszek. És hiszek abban, hogy van jövője az európai projektnek és Románia építő szerepet vállal ebben” - fogalmazott a miniszterelnök.

„Mióta Románia az EU tagországa lett, a románok fontos lépéseket tettek a társadalom átalakítására az állampolgárok érdekében, miután több évtizeden keresztül elszigetelt minket az európai demokráciáktól a totalitárius rendszer” - tette hozzá.

Az Unió jelene és céljai kapcsán Grindeanu elmondta, „ma egy bonyolult vitafolyamaton megyünk keresztül az Unió jövőjét illetően, amely nem mindig egy egyszerű vagy kényelmes folyamat. De azt gondolom, hogy abból kell kiindulnunk, amit az EU alapítói szerettek volna elérni, amit a kortársak szeretnének végső soron: demokráciát, biztonságot és tartós jólétet az egész kontinensen”. A kormányfő biztos abban, hogy mindezen folyamatokban Románia komoly feladatot tud vállalni, amikor 2019 elején átveszi az EU Tanácsának elnökségét.

Szatmárnémetiben előbb a hősök temetőjében lévő emlékművet, majd az Árpád (V. Lucaciu) utcai román katona szobrát koszorúzták meg a prefektúra (Darius Filip prefektus és Altfatter Tamás alprefektus), a megyei tanács (Pataki Csaba elnök, Ioan Rus alelnök, Nagy Szabolcs megyemenedzser) és a polgármesteri hivatal (Doina Feher alpolgármester és Maskulik Csaba városmenedzser) vezetői. Majd a hivatalos ünnepségen túl a legfontosabb politikai pártok képviselői. A himnuszt Marian Buzila tenor énekelte el. Ezt megelőzően a Guliver óvoda gyerekei a „Gyuszi-gödörben” tartott villámcsődülettel emlékeztek.
Május 9. világszerte a Győzelem napja, hisz 1945-ben ezen a napon tette le a fegyvert Adolf Hitler fasiszta Németországa a szövetséges haderőkkel szemben. Ennek köszönhetően 1985-ben május 9-ét Európa napjának nevezték ki. Emellett 1877-ben szintén május 9-én kiáltották ki Románia függetlenségét az Oszmán Birodalommal szemben, ezért ez a nap egyben a román függetlenség napja is.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: