2012-08-23 19:46:21• hírek • Póti Orsolya

Grafikákból és festményekből nyílt kiállítás

Két szatmári képzőművésznő alkotásaiból nyílt kiállítás augusztus 23-án az Alkotóház galériában. Az érdeklődők egy portrésorozatot és egy különleges festménytárlatot tekinthetnek meg.

A Szatmári Képzőművészek Egyesülete szervezésében csütörtök délután kiállítás nyílt az Alkotóház galériájában Keresztesi Monica és Olar Iulia alkotásaiból. A tárlatmegnyitót a köszöntőbeszédek mellett zene és vers tette még hangulatosabbá.

Ütőhangszer előadással kápráztatta el a közönséget Cserey Csabcsi és barátja, a klasszikus hegedűszólókért pedig Varga Zsuzsanna, a Szatmári Művészeti Iskola diákja volt a felelős. László Róbert fiatal szatmári költő egy röviddel a tárlatmegnyitó előtt írt versét olvasta fel. Ezt a művésznőknek dedikálta.

Az alkotók munkásságát Felician Pop, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója méltatta, Gergely Csaba egyesületi elnök pedig életrajzi adatokkal szolgált. Mint megtudtuk ez volt a két művésznő első szatmári kiállítása: Keresztesi alkotásait eddig Kolozsváron, Hadadon, Fehérgyarmaton és Tokajon láthatta a nagyközönség, Olar munkái pedig Torontóban szerepeltek.

Keresztesi a művészetben autodidaktának vallja magát, aki az emberi lélek rezdüléseit, emberi emóciókat, a pillanatot szeretné megragadni grafikáiban, „a szem a lélek tükre" felkiáltással nagy hangsúlyt fektet annak ábrázolására. Vonalai, árnyalatai finomak, grafikái „szürke festmények". A jelen kiállításon 34 grafikája látható és egy akril festménye.

Olár Iulia első festmény kiállítása 2009-ben nyílt meg Torontóban, ahol felfigyel rá a torontói kritika. Munkái megtalálhatóak magángyűjteményekben: Kanadában, Németországban, Romániában. 2011-től a Szatmári Képzőművészek Egyesületének tagja. A művésznő most kilenc csodálatos akril festményét mutatja be a nagyközönségnek. Alkotásai rafinált színkezelésről árulkodnak, színei hol árnyalt pasztellszínek, hol erősen harsogóak.

„Örömteljes pillanat ez a megnyitó számomra, hiszen egy évvel ezelőtt súlyos betegségem miatt nem gondoltam arra, hogy ez megvalósulhat. Köszönetet szeretnék mondani ezért családomnak, akik mindenben mellettem álltak és az orvosoknak, akik nagyon sokat tettek felépülésemért." - mondta el végezetül Olar.

A kiállítás október 3-ig várja az érdeklődőket az Alkotóházban, a 1918. December 1. utca 11 szám alatt.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: