2009-11-27 16:08:39• hírek • Gozner Gertrud

Grafikák és festmények

A Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesülete négy tagjának nyílt kiállítása péntek délután a Polgármesteri Hivatal Galériájában. Baráth Csaba, Deák János és Gergely Csaba festményeket, míg Tillinger Stefan grafikáit hozta el megmutatni a szatmári közönségnek.

Elsőként Felician Pop a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ vezetője méltatta a négy fontos szatmári alkotó munkáit. Pop szerint a kiállító művészek nagyon különböznek egymástól, egyedül a művészet erejében való hitük köti össze őket.

A Baráth Csaba által megfestett lovak különböznek a Gergely Csaba lovaitól, míg Tillinger városi festőnek számít, grafikáin Szatmárnémeti szebben néz ki mint a valóságban - magyarázta Pop. Deák János képein pedig a neves nagybányai festőiskola köszön vissza, így alkotnának ők napjainkban - fejtette ki a központ igazgatója.

Ezután Gergely Csaba az Alkotóház elnöke röviden ismertette mindegyik művész életútját. Baráth Csaba Szatmárnémetiben született, és 1996 óta tagja az egyesületnek. Képein jellegzetesek a színek, és hangsúly kap a kompozíció. Kedvenc témái a négylábúak, de az emberek sem hiányoznak a festményeiről. Számos hazai és nemzetközi kiállításon vett már részt. Erre a tárlatra 10 munkáját hozta el.

Deák János az egyesület rangidős tagja 1928-ban született Nagybányán. A festőiskola nagyjaitól, Ziffer Sándortól és Nagy Oszkártól tanult festészetet. Deák nagy szerelmese a szülővárosának, képein előszeretettel ábrázolja a régi kis bányászházakat.

Gergely Csabának 14 képe van kiállítva a Polgármesteri Hivatal Galériájában, 1978 óta tagja az egyesületnek, amelynek egyúttal az elnöke is. Tillinger Stefan az Alkotóház alelnöke és az egyesület alapító tagja 1977 óta. Ezen a tárlaton 22 grafikáját láthatja a közönség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: