2010-09-08 15:55:16• hírek • Póti Orsolya

Grafika kiállítás nyílik

A Szatmárnémeti Művészeti Múzeumban szeptember 17-én Vásárhelyi Antal grafikusművész kiállításának megnyitójára kerül sor.

A 17 órától kezdődő megnyitón beszédet mond Ilyés Gyula, polgármester és a tárlatot P. Szabó Ernő, művészettörténész, az Új Művészet és a Magyar Nemzet főmunkatársa nyitja meg.

Vásárhelyi Antal Szatmárnémetiben született, képzőművészeti és grafikai tanulmányait Bukarestben végezte, majd áttelepült Magyarországra, ahol kiállítások rendezésével és szervezésével foglalkozott. 1988-ban a „Hiány" című társadalmi és művészeti folyóirat szerkesztője volt, majd egy évig Nürnbergben élt és dolgozott. 1998-ban a Hommage a M.C. Escher kiállítás szervezője és társkurátora. A grafikusművész 2000-től a Magyar Rézkarcolók és Litográfus Művészek Egyesületének és a Galéria IX-nek a vezetője. Jelenleg Budapesten él és dolgozik.

Az Association pour la Promotion du Patrimonie Artistique Français és a Berufsverband Bildender Künstler tagja. Nagyméretű, geometrikus, többnyire fekete-fehérben komponált, a leggyakrabban architektonikus elemekből építkező lapjait M. C. Escher illuzionista térformálásának hatására utaló megoldások jellemzik, az elvont formákat gyakran figurális részletekkel társítja, a tárgyilagos, hűvösen elemző hang ironikus vagy drámai mozzanatokkal gazdagodik.

Egyéni kiállításai voltak Bukarestben, Szatmárnémetiben, több magyarországi városban, Párizsban, Nürnbergben, Vellmarban, Bécsben és Stockholmban. Alkotásai csoportos kiállításokon szerepeltek többek között Japánban, Olaszországban, Kaliforniában, Finnországban, Mexikóban és az Egyesült Államok több városában is.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: