2013-09-10 17:07:33• hírek • Kocsis Zoltán

Gőz helyett egyelőre csak gáz van a pálinkafőzőkben

Noha lassan kezdődik a pálinkafőző-szezon, jelenleg totális a bizonytalanság és a káosz a pálinkafőzők terén. Senki sem tudja, a főzőknek hol kell fizetniük, anélkül azonban nem kezdhetik el a tevékenységüket. Pálinkagőz tehát egyelőre nincs a főzőkben, a törvénykezés csődje viszont elég nagy gáz.

Ioan Cioltean, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a kedd délelőtti találkozón nem tudott érdemi segítséget nyújtani a megyei pálinkafőzők legnagyobb problémájával kapcsolatban. Érik ugyanis a cefre, de a főzők még nem kaptak engedélyt arra, hogy megkezdjék tevékenységüket. Az előző években a tulajdonos kérvényt adott le a vámhivatalhoz, amelyben feltüntette, mennyi cefrét kíván kifőzni és mennyi idő alatt, majd kifizette a szükséges illetéket. Azóta viszont a kormány háttérben zajló regionalizációs törekvéseinek következtében Szatmár megye immár a kolozsvári regionális központhoz tartozik. A kincses városban viszont egyetlen intézmény sincs felkészülve a kérvények elbírálására. Nem tudni azt sem, egyénileg vagy együttesen kell eljuttatni a kérvényeket, esetleg Kolozsvárról jönnek majd szakemberek megvizsgálni azokat.

Cioltean a dologgal kapcsolatban csak annyit mondhatott, a kormány novemberre ígéri a választ. Hogy addig mi lesz a cefrével, azt senki sem tudja. Cefrének ugyanis lennie kell, mert a termelők nem tudnak mit kezdeni a gyümölccsel. A megyében egyetlen konzervgyár vagy gyümölcsfeldolgozó üzem sem működik már, a piacokon pedig minimális mennyiséget lehet csak eladni. Az idei termés pedig nem rossz: hektáronként 7-8 tonna szilva is megtermett.

A pálinkafőzők másik nagy problémája az adózás. A kormány 50%-os kedvezményt biztosít minden egyes főzőnek az első 100 liter pálinkára. Azután azonban száz literenként akár ezer eurós illetéket is ki kell fizetni.

A termelők felháborítónak tartják, hogy valamennyi uniós ország elismertette saját nemzeti italát, csak Románia nem - erre mellesleg jövőre lesz alkalma a kormánynak. A pálinkafőzők azt szeretnék elérni, hogy a román kormány tegyen végre különbséget a nagy tételben, kereskedelmi céllal gyártott gabonapálinka és a leginkább családi fogyasztásra előállított gyümölcspálinka között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: