2012-10-24 12:50:42• hírek • Mti

Görögország két év haladékot kap

Görögország két évvel több időt kap a nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó reformok végrehajtására - írta szerdán a Süddeutsche Zeitung.

A német lap szerint a GDP-arányos államháztartási hiányt 2014 helyett 2016-ra kell a 3 százalékos határérték alá szorítani. Meghosszabbítják a munkaerőpiac és az energiaszektor reformjának határidejét is, a privatizációs programon pedig könnyítenek: az állami érdekeltségek eladásából az eredetileg tervezett 19 milliárd euró helyett 8,8 milliárd euró bevételt kell elérni 2015-ig - idézett a Süddeutsche Zeitung a görög kormány és a nemzetközi hitelezők - IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank - tárgyalásain formálódó új egyetértési nyilatkozat tervezetéből.

Az athéni kormány megkapja a 130 milliárd eurós második hitelprogram következő, csaknem 32 milliárd eurós részletét - írta a lap az értesülés forrásának megnevezése nélkül. A görög államkassza november végére kiürül, ha nem utalják ki a hitel következő részletét - tették hozzá. Az egyelőre bizonytalan, hogy miként teremtik elő azt a további 15-18 milliárd eurót, amely a 2013-2014-ben esedékes kiadások fedezéséhez szükséges. Arról sincs megállapodás, hogy miként alakul a görög államháztartás finanszírozása 2014 után - írta a Süddeutsche Zeitung.

A könnyítéseket az indokolja, hogy a görög kormány határozottan hajtja végre a reformokat, az új keletű pénzügyi problémák pedig nem politikai mulasztások miatt alakultak ki. A finanszírozási tervben keletkezett 15-18 milliárdos hiány a recesszió hatása, amire a hitelezők sem számítottak. További fontos tényező, hogy Angela Merkel német kancellár és több más vezető uniós tagállam kormányfője politikailag és gazdaságilag is túlságosan kockázatosnak ítéli meg Görögország távozását az euróövezetből - fejtette ki a müncheni lap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: