2010-05-22 13:24:09• hírek • MTI

Görögország elveszíti a turistáit

Hiába a varázslatos tengerpartok és szigetek, valamint az alacsony árak, a május eleje óta tartó görögországi sztrájkok és tüntetések miatt a turisták tömegesen mondják vissza szállásfoglalásaikat, komoly anyagi veszteségeket okozva az országnak.

Május eleje óta eddig 27 ezer éjszakára szóló szobafoglalást kellett törölniük az athéni szállodáknak. Ez hatalmas veszteséget jelent Görögországnak, mivel a gazdaság összbevételének egyötöde a turizmusból származik és minden ötödik ember ebben az ágazatban dolgozik. Az égszínkék tengeren elterülő szigetek és a varázslatos tengerpartok azonban még az alacsony árakkal karöltve is kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy meggyőzzék az összecsapásoktól és tüntetésektől rettegő turistákat. A probléma kezelésére a görög kormány rendkívüli bizottságot állított fel, amely a miniszterelnök és más hivatalos személyek beszédeit tartalmazó DVD-t készített az ország reklámozására. "A turizmus jelenleg válságos helyzetben van. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy változtassunk ezen a helyzeten és mindenhova igyekszünk eljuttatni azt az üzenetet, hogy Görögország egy biztonságos hely" - mondta a kormányszóvivő.

A turizmus területén dolgozók a nyári bevételeikből élnek egész évben, azért ha az idei szezon valóban az előrejelzések szerint alakul, akkor komoly anyagi problémákkal kell majd szembenézniük. Évente 15 millió turista érkezik Görögországba, ennek egyharmadát a Nagy-Britanniából és Németországból érkezők teszik ki. A két országban azonban most jelentősen megcsappant a görög szigetek népszerűsége (előbbiben 24, az utóbbiban pedig 30 százalékkal). A franciák és az oroszok azonban továbbra is kitartanak kedvenc üdülőhelyeik mellett.

Az utazásszervezők szerint tovább kellene csökkenteni az árakat ahhoz, hogy visszacsalogassák a turistákat az olyan olcsóbb lehetőségeket kínáló helyekről, mint például Törökország. Ez elsősorban a szállodákat érintené, amelyek már 2009 óta szinte folyamatosan engednek az áraikból, illetve ingyenes plusz éjszakákkal, foglalás visszatérítéssel és last minute áraik drasztikus csökkentésével is próbálkoznak. Mindezek miatt a bevételeik előreláthatólag 15 százalékkal esnek majd vissza. A görög tüntetők a jelentős nyugdíj- és bércsökkentések, valamint a meredek adóemelés ellen tiltakoznak, amelyeket a példátlan adósságválság miatt vezetett be a kormány. A sztrájkok júniusban valószínűleg tovább folytatódnak.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: