2014-09-10 20:19:08• hírek • Szatmar.ro

Görög klasszikussal nyit a Harag György Társulat

Az élet szépsége a halál tükrében - Balogh Attila rendező szerint erről szól Szophoklész 2500 év után is halhatatlan remeke, az Antigoné. A Szatmárnémeti Északi Színház harag György Társulata ezzel a klasszikus görög drámával nyitja a 2014-2015-ös színházi évadot.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata 61-ik színházi évadának első bemutatójaként a Szophoklész Antigoné című művéből színpadra állított előadást kínálja nézőinek Balogh Attila rendezésében. A klasszikus művet a szatmári közönség Benedek Zsolt dramaturg fordításában és átdolgozásában, élőzenei kísérettel láthatja majd. Ebben az előadásban mutatkozik be a társulat idén szerződtetett két új tagja is, Frumen Gergő és Rózsa László színészek.

Vészterhes idők járnak Thébaiban. Királyok generációi jönnek-mennek, kórságot vérzivatarok követnek, testvér harcol testvér ellen, sehogy nem akar ünnepet ülni már a Rend. De most talán béke jön, talán érett királyt kap a város, s végre élni is lehet itt, nem csak túlélni, mint eddig. De a szépen formált mondatok harmóniái, az pártatlannak és józannak látszó ítéletek szimfóniái mögött mégis, mintha az őrület kopogná a ritmust. Hol a vakfolt? Melyik az a kényes ideg, amely képes görcsbe rántani az amúgy mívesre kovácsolt rendszert? Vagy azt is kérdezhetnénk: a darab címe miért Antigoné?

„Ebből is látszik, hogy szellemi műhely vagyunk, nem csak egy egyszerű színtársulat. Nem csak előadjuk a műveket, de újra is fordítjuk adott esetben. Arról nem beszélve, hogy a zene is új", mondta szerdai sajtótájékoztatón Bessenyei Gedő István igazgató.

„Ez egy 2500 éves mű, mégsem ismerek ennél jobb, sűrűbb drámát", jelentette ki Balogh Attila rendező. „Ha össze kellene foglalnom miről szól, akkor azt mondanám: a kegyeletadásról. Az élet szépségét a halál tükrében próbálja megmutatni. Üzenetét úgy is fogalmazhatnánk meg, hogy ahhoz, hogy megtudjuk, milyen jó dolguk van az élőknek, ahhoz tisztelnünk kell a halált", tette hozzá.

Balogh rávilágított, hogy Szophoklész remekművét új megvilágításba kívánja helyezni új módszerekkel, ily módon összehangolni a hagyományt az új törekvésekkel.

Az Antigonét nem csak Szatmárnémetiben viszi színpadra a Harag György Társulat: bemutatják Csíkszeredán és a budapesti József Attila Színházban is.

Az előadás szereplői: Sándor Anna, Kovács Nikolett, Tóth-Páll Miklós - Bánffy Miklós-díjas, Méhes Kati - Poór Lili-díjas, Kányádi Szilárd, Rózsa László, Czintos József - Jászai-díjas, Frumen Gergő, Bogár Barbara. A produkció díszletét Golicza Előd tervezte, jelmezei Hotykai Evelin munkáját dicsérik, Balogh Attila rendező asszisztense Guth Anita volt, az előadás ügyelője és súgója Fábry Zoltán. A produkció zenéjét Moldován Blanka szerezte, zenészek Budean Mihály Dávid és Ammer Norbert.

A színpadi nézőtérrel játszott bemutató előadásra 2014. szeptember 17-én, szerdán, 18 órai kezdettel kerül sor a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza nagytermében. Jegyek a színház Horea úti jegypénztárában válthatók hétköznap 10 és 17 óra között, vagy előadás előtt egy órával a művelődési ház előterében; bővebb információkért a 0261-712106-os telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mailcímen lehet érdeklődni. A bemutató előadásra a tavalyi évadban megváltott Nyiredi Piroska és Kovács Ferenc stúdióbérletek érvényesek.

Az előadást román felirattal játssza a társulat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: