2012-01-16 10:23:15• hírek • MTI

Gondot okozhat a kétnyelvű tábla Sepiszentgyörgyön

A kétnyelvű felirat Sepsiszentgyörgyön. Fotó: MTI
A kétnyelvű felirat Sepsiszentgyörgyön. Fotó: MTI

A közigazgatási bírósághoz fordult Valentin Ionascu, Kovászna megye alprefektusa, a kormány megyei képviselőjének helyettese, mert úgy véli, hogy törvénytelen a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal bejáratánál található tábla, amelyen első helyen szerepel az intézmény magyar megnevezése.

Ionascu a Sepsi Rádiónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a Kovászna megye - Sepsiszentgyörgy municípium - Polgármesteri Hivatal feliratot először román nyelven kellett volna feltüntetni a táblán, emiatt a prefektúra előbb felszólítást küldött a megyeszékhelyi önkormányzatnak, hogy tartsák be a nyelvhasználatra vonatkozó törvényes előírásokat, s csak azt követően fordult a bírósághoz. Rámutatott: az érvényes jogszabályok alapján először az állam nyelvén, tehát románul kell feliratozni, majd csak azután szerepelhet a kisebbségek nyelvén megfogalmazott felirat a táblákon.

A Krónika emlékeztet: a magyarellenes kirohanásairól ismert Ionascu tavaly arra szólította fel a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy hivatalos leveleinek fejlécében ne használja a magyar nyelvet. Később a háromszéki magáncégekhez intézett levelében egy jogszabályra hivatkozva azt kérte, hogy köztéri reklámtábláikon kötelező módon használják a román nyelvet.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere korábban elmondta, az alprefektus és a kormányhivatal jogászai folyamatosan rosszindulatúan félremagyarázzák a törvényeket, és állandó hadjáratot folytatnak a magyar feliratok ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: