2009-11-18 13:14:31• hírek • Szatmár.ro

Gondot okoz az esővíz

Az Apaserv vízszolgáltatót sok kritika, a járókelőket pedig sok kellemetlenség éri az úttesten felgyülemlő esővíz miatt. Leitner János igazgató szerint, az utak egyenletlensége miatt nem folyik le az esővíz a csatornákba.

Az elmúlt időszak esős időjárása próbára tette az Apaserv vízszolgáltató csatornázásért felelős részlegét, ugyanis minden nap szivattyúzniuk kellett az esővizet a város különböző utcáiról, mivel a csatornázási rendszer nem nyelte el a felgyülemlett esővizet.

A sajtó által megfogalmazott kritika szerint, az Apaserv hiába költött az ISPA projekt keretében több százezer eurót a csatornarendszer korszerűsítésére, mégis nyakig pocsolyában kell közlekedni Szatmárnémeti utcáin.

Ezzel kapcsolatban Leitner János igazgatót kérdeztük, aki a Szatmár.ro-nak elmondta az ISPA projekt keretében 13 kilométer hosszan tették rendbe a város csatornahálózatát. Összsen 22 utcán rehabilitálták a szennyvízhálózatot, mégpedig a Sănătăţii, Muncii, Careiului, Oituz, Prahovei, Inăului, Mureşului, Belşugului, Păuleşti, Bârgăului, Dorna, Zenit, Constantin Brâncuşi, Crinului, Gabriel Georgescu, Zutphen, Turturelelor, Haşdeu, Retezatului, Vasile Lucaciu, Strandului és Făgăraşului utcákon.  Ezen kívül két nagy szennyvízgyűjtőt és hét szivattyúállomást is modernizáltak.

A felújítások következtében sikerült jelentősen csökkenteni a szivárgásokat, így kevesebb szennyezett víz szivárog vissza a talajba - magyarázta Leitner.

Az új rendszer megfelelően működik, alkalmas az érintett zóna teljes szennyvízének elnyelésére. Ez csupán a csatornahálózat 8 százalékát képezi, ezért szükség van a további rehabilitációra. Összesen közel 170 kilométernyi csatornahálózat rehabilitációjának megvalósíthatósági tanulmánya készült el eddig. Ezeket a fejlesztéseket a kohéziós alapokból fogja finanszírozni az Unió. A következő év második felében gyakorlatilag is megkezdődhetnek a munkálatok. Ezek lezárása után is csak a hálózat 18 százaléka lesz felújítva.

„Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a csatornalefolyók fedeleit az úttal egy szintre hozzuk, hogy az esővíz elfolyhasson, de ez nem mindig hozza meg a várt eredményt, mivel sok utcán egyenletlen az aszfalt, így a víz nem folyik a csatorna irányába. Sok helyen új lefolyó létrehozásával oldjuk meg a problémát"- tette hozzá az igazgató.


A csatornahálózat nyolc százalékát rehabilitálták az ISPA projekt keretében
A csatornahálózat nyolc százalékát rehabilitálták az ISPA projekt keretében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: