2011-10-24 13:47:53• hírek • Kocsis Zoltán

Súlyos szabálysértés a népszámlálásnál – füzetbe írta be a nemzetiséget

fotó: MTI
fotó: MTI

Október 20.-án, csütörtökön vette kezdetét Romániában a népszámlálás, számlálóbiztosok immár ötödik napja járják házakat, lakásokat. Lassan a népszámlálás feléhez érkezve Erdély szerte sok rendellenességet jelentettek (nem csak) az RMDSZ 0800-802009-as Zöld Vonalán, így kíváncsiak voltunk, hogy mi a helyzet Szatmár megyében.

Pataki Csaba alprefektustól és Veres Norberttől, az RMDSZ felelősétől megtudhattuk, hogy bizony megyénk sem mentes a különböző rendellenességektől. Pataki elmondta, hogy olyan problémákkal szembesültek, hogy a kérdezőbiztosok nem írtak be minden, a lakásban élő személyt. Egy másik gond forrása pedig abból ered, hogy a nemzetiséget, vallást érintő kérdések fakultatívak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kérdezőbiztosoknak nem kötelező beírni a választ, mert amennyiben válasz érkezik, akkor azt kötelezően regisztrálnia kell.

Több esetben is előfordult, hogy a megkérdezettek nem akarták megadni személyi számukat, megfogadva egy szociáldemokrata politikus érthetetlen és felelőtlen nyilatkozatában elhangzottakat.

Jelentősebb visszaélésekről tudott viszont beszámolni Veres Norbert, az RMDSZ népszámlálási felelőse. Elmondása szerint Szatmárnémetiben volt rá példa, hogy a számlálóbiztos a megkérdezett nemzetiségét illető válaszát egy külön kis füzetbe írta be és nem a kérdőívre. Előfordult továbbá, hogy egyáltalán nem írták be a lakos nemzetiségét és az is, hogy a külföldön tartózkodó személyt sem vették számba.

Veres elmondta, hogy hasonló esetben ők jelentik a szabálysértést és a népszámlálási bizottságok döntenek az esetleges szankciókról. A szakember azokat az információkat is megerősítette, hogy Szatmár megyében „nagyon sok" biztos visszalépett, mondván, hogy sok a munka vagy kifogásolva, hogy egyedül kell járnia. Mivel Szatmárnémetiben nem jutott ember a tartaléklistára, így a kérdezőbiztosok munkája gyűlt meg kollégáik dezertálása miatt.

Pataki Csaba felhívta ugyanakkor a lakosság figyelmét, hogy amennyiben rendellenességet észlelnek, akkor lehetőleg még akkor éljenek a telefonos panasz lehetőségével, amikor még a biztos ott tartózkodik. A panaszokat jelezni lehet az RMDSZ 0800-802009-as Zöld Vonalán, esetleg az RMDSZ székházban (Szatmárnémetiben a 0742997214-as telefonszámon) vagy minden település népszámlálási bizottságánál. Ugyanezen fórumokon keresztül jelezhető, ha valaki esetleg elutazni készül. Elvileg hétfőig minden lakás tulajdonosát értesíteni kell, hogy mikor látogatják meg a biztosok - ennek elmaradását is a fent említett módon lehet jelezni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: