2011-10-25 15:01:26• hírek • Szatmár.ro, Őry Pákai Franciska

Gondolatok a népszámlálás félidejében

Történnek - mindegy, hogy szándékosan vagy sem -visszaélések a népszámlálás során.

Az eddigiekben több fórumon is ismertetett fontos tudnivalók mellett érdemes odafigyelni a kevésbé hangsúlyozott dolgokra. Érkezett olyan bejelentés, amely szerint a népszámlálóbiztos kedves volt és operatív, de a végén derült ki, hogy a nemzetiséghez és az anyanyelvhez a románt jelölte meg, arra hivatkozva, hogy Romániában élnek. Az RMDSZ-hez sok olyan hívás érkezett, ahol a panaszosok azt jelezték, hogy kérésük ellenére nem írták be a 23-as, 24-es és 25-ös kérdésekre a választ, esetleg megtagadták a kód beírását, vagy csak az aláírás, illetőleg a népszámlálóbiztos távozása után vették észre, hogy valami hiba történt.

Még az aláírás előtt kell ellenőrizni az adatokat, s csak akkor aláírni, ha mindent rendben találtak. Segít a jogorvoslásban az, ha a népszámlálóbiztostól elkérjük az igazolványát, és leírjuk róla az adatokat. Nekik kötelességük ezt a rendelkezésünkre bocsátani, s ez alapján sokkal egyszerűbb „beazonosítani" azt, aki „tévedett". Nem szabad elfogadni azt mentségként, hogy a gyorsabb ügyintézés érdekében nem írják be a kódokat, de este, a saját otthonaikban pótolják azt. Nagyon nagy a valószínűsége, hogy az adatfeldolgozásnál már csak a kódokat nézik majd, így könnyen előfordulhat, hogy nem azon eredménnyel találkozunk a kiértékelésnél, amelyre számítunk. Különösen fontos ez az anyanyelv és a nemzetiség rubrikáknál. Várják meg nyugodtan, amíg a számlálóbiztos előveszi a listát, s a megfelelő kódot írja be.

Népszámlálás - félidőnél járunk


Nem igaz az sem, hogy a hatvanöt évnél idősebb lakosokat nem számlálják össze, hiszen a népszámlálás éppen azt jelenti, hogy kivétel nélkül minden lakos adati rögzítésre kerülnek.  A legutóbbi népszámláláskor Szatmár megyében a magyar lakosság aránya meghaladta a 35 százalékot. A döntő kérdés azonban az, hogy a mostani népszámláláson mennyien leszünk.

Azok tudják csak igazán, hogy mit jelent egy-egyközségre vonatkoztatva a húsz százalék feletti kisebbséggel járó előnyök megléte, akik megtapasztalhatták azt is, hogy melyek ennek hátrányai. A népszámlálás menetétől való minden apró eltérést lehet jelenteni az RMDSZ által működtetett ingyenesen hívható zöldszámon (0800802009) vagy az RMDSZ Megyei Szervezeténél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: