2011-05-11 08:14:06• hírek • MTI

Gondokat okoz az IMF megállapodás

Bizonytalan időre el kell halasztani a román kormány által korábban megígért adócsökkentést, a távhőenergia pedig akár 60 százalékkal is drágulhat - egyebek között ezek lehetnek Románia számára a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött újabb hitelmegállapodás következményei.

Az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakemberei alkotta küldöttség május 9-én fejezte be kéthetes bukaresti látogatását, amelyen főként arról esett szó, hogy Románia milyen újabb reformintézkedéseket foganatosít a most tető alá hozott, 3,6 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelmegállapodás keretében.

Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségvezetője szerint a román hatóságokkal folytatott tárgyalásokon megállapodás született, hogy a munkáltatók terheit könnyítő két-három százalékos társadalombiztosítási járulékcsökkentést néhány hónappal elhalasztják. Előbb ugyanis ki kell derülnie, hogyan alakulnak a román központi költségvetés idei és jövő évi bevételei, csak ezt követően lehet dönteni az esetleges enyhítésről.

A román kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői már az év elején elmondták: 44 százalékról 41 százalékra csökkentik a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási járulékokat azzal a céllal, hogy vonzóbbá tegyék a román gazdaságot a külföldi beruházók számára. Franks kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy ezzel a döntéssel átütő sikert lehetne elérni, szerinte ez az egy tényező önmagában túlságosan jelentéktelen a külföldi beruházások növelése és a vállalkozások fejlesztése szempontjából.


Jó megoldás ez? Feszültségeket szül az IMF-megállapodás
Jó megoldás ez? Feszültségeket szül az IMF-megállapodás


A kormánykoalíció adócsökkentési szándékával Traian Basescu román államfő sem ért egyet, aki egy televíziós interjúban leszögezte: a járulékok csökkentése most hiba lenne. Szerinte a kormánykoalíciót alkotó pártoknak meg kell érteniük, hogy ez a politikai célokat szolgáló döntés veszélyezteti a költségvetés egyensúlyát.

A Mediafax román hírügynökség szerint a román kormány vállalta az IMF-fel szemben, hogy az év végéig megszünteti a távhő esetében nyújtott lakossági támogatást. A hírügynökségnek nyilatkozó források szerint ez azt jelenti, hogy a távhő és a meleg víz akár 60 százalékkal is drágulhat az intézkedés nyomán. Az IMF szerint a kormány olyan differenciált támogatási rendszert vezet be, amelynek központi elve az lesz, hogy a szegények több támogatást, míg a magasabb jövedelműek kevesebb állami hozzájárulást kapnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: