2011-09-29 13:36:58• hírek • MTI

Gond van a Hargita megyei krumpli eladásával

Székelyföldön az elmúlt 15-20 év legjobb burgonya terméshozamát regisztrálták, amely 50 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A Hargita Népe című napilap beszámolt csütörtökön arról, hogy húsz éve nem volt olyan jó krumplitermés a magyarok által többségben lakott Hargita megyében, mint az idén. A hektáronkénti mennyiség meghaladja a húsz tonnát, amely 35 százalékkal lépi túl az elmúlt két évtized átlagát. Az idei termés 50 százalékkal nagyobb a tavalyinál.

A gazdáknak azonban fejtörést okoz a termés értékesítése, hiszen nem csak Székelyföldön volt jó a burgonyatermés, hanem a Hargita megyével szomszédos régiókban is, így a felvásárlási ár alacsony. A termelők jelenleg kilogrammonként maximum 0,5 lejért tudják értékesíteni a krumplit, így alig térül meg a befektetés.

Csíki Margit, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság irodavezetője reményét, fejezte ki, hogy a betakarítást követő hetekben emelkedni fog a burgonya felvásárlási ára.

Hargita megyében Csíkkozmáson működik a régió egyetlen, tavaly létesített burgonya csomagoló vonala, ahol remélik, a beruházás számottevően segíti majd őket abban, hogy jó áron értékesítsék a burgonyát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: