2013-03-21 12:44:55• hírek • MTI

Gond lett a hajpántból

Nagy terjedelemben foglalkozik a szerdai romániai sajtó azzal, hogy a székelyföldi Kovászna városban működő Kőrösi Csoma Sándor magyar-román tannyelvű középiskolában a tanárok provokatívnak vélték és levétették a román nemzeti színű hajpántot egy diáklányról.

A lapok beszámolója szerint március 15-én kezdődött a hajpántügy a kovásznai iskolában, amikor a magyar nemzeti ünnepen 9. osztályos román tagozatos diákok egy csoportja román nemzeti színű hajpánttal jelent meg az órákon. A Háromszék napilap híradása szerint a diákok az arcukat is piros-sárga-kékre festették.

A sajtó beszámolója szerint az iskola tanárai csak azután foglalkoztak az üggyel, hogy az egyik 15 éves lány az ünnep utáni napokon is viselte az iskolában a nemzeti színű szalagot. A diáklány - aki egy közösségi oldalra is feltette a szalagos képét - a cotidianul.ro portálnak elmondta, az osztályfőnöke előbb arra kérte, vegye le a szalagot, aztán amikor a derekára kötve kezdte viselni, elvette tőle.

A diáklány arról is beszámolt, hogy az iskola magyar igazgatója berendelte az irodájába, és uszítással vádolta, egy magyar nevű férfi pedig halálosan megfenyegette a közösségi portálon.
A Kovászna megyei tanfelügyelőség vizsgálatot rendelt el az ügyben, a rendőrség pedig közölte, hogy nyomozást indított a diáklány internetes fenyegetésének ügyében. A Diákok Országos Tanácsa közleményében úgy nyilatkozott: "megengedhetetlen, hogy egy romániai iskolában egy diákot azért vonjanak felelősségre, fenyegessenek kisebbségi iskolatársai, az osztályfőnöke és az iskola vezetősége, mert román nemzeti szalagot merészelt viselni".

A tízezer lakosú Kovásznán a román közösség a lakosság mintegy harmadát teszi ki. A Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont a város egyetlen középiskolája, az ott tanuló mintegy 1300 diák többsége magyar.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: