2007-07-09 19:42:21• hírek • István Löchli

Új nyugdíjrendszer

 Három pilléres lesz az augusztusba bevezetett új nyugdíjrendszer.

Augusztustól lép érvénybe az egész ország területén az új nyugdíjrendszer, mely nagyobb biztonságot fog nyújtani az állampolgárok számára. Az új nyugdíjrendszer értelmében a kötelező államin kívül az állampolgároknak szükséges lesz egy magánnyugdíj- biztosító céget kiválasztaniuk, ahova automatikusan a mostani 9,5 százalékos befizetett összegükből 2 százalékot utal át az állam - tudatta a Szatmár.ro-val Uglár Zsolti Zsolt biztosító.

A rendszer csak a 35 életévüket betöltött állampolgárokra vonatkozik, e felett már nem szükséges egy magánbiztosító céget kiválasztani. Uglár Zsolti Zsolt elmondása szerint, ez a rendszer jóval életképesebb, mint az eddigi, és sokkal több opciót és pozitívumot tartalmaz, mint az állami nyugdíjrendszer. Példaképpen, amennyiben valaki elhalálozik, a befizetett összegek örökölhetőek lesznek. Ez mindenképpen pozitívuma az állami rendszerhez képest, az összeg mely felhalmozódott az örökös egészében kiveheti, átutalhatja saját nyugdíjalapjához, vagy részletekben kiveheti.

Az a tendencia Európa szerte, hogy az állam a felelőséget inkább átadja a magáncégnek, és a rendszer már sikeresen működik számos fejlett európai országban. „Az állami nyugdíjjal ellentétben a cégeknél ellenőrizhető, hogy a pénzünkkel mi történik, információkat szerezhetek arról, hogy hogyan állnak a befektetései, és amennyiben nem vagyunk megelégedve egy cég tevékenységével, két év után újat választhatunk. Amennyiben ez a két év lejárta előtt történik, akkor fizetni kell érte.” – mondta Uglár.

Az állampolgárok augusztus 1 és október 30 között kell kiválasszák a számukra legkedvezőbb céget, ahova szeretnék, hogy járulékuk kerüljön, de amennyiben ezt lekésik, akkor számítógépen fogják kisorsolni, hogy ki milyen céghez kerül. Maga a pénzbegyűjtés 2008 január elsejétől fog kezdődni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: