2010-07-07 16:47:05• hírek • Szatmár.ro

Gombamérgezéssel kerültek kórházba

Három 10 és 25 év közötti testvért szállítottak be a mentőszolgálat dolgozói tegnap erős gombamérgezéses tünetekkel a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályára. A géresi Varga fivérek a faluhoz közeli erdőben szedték a gombát, amelytől rosszul lettek.

„A kórházba szállított testvérek állapota stabilizálódott, közülük a legidősebb, huszonöt éves fiatal férfi volt a legrosszabb állapotban, így ő komolyabb gyógyszeres kezelésre szorult. Jelenleg az intézmény belgyógyászatán kezelik őket" - tudtuk meg Constantin Demiantól, az egészségügyi intézmény szóvivőjétől.

Idén már történt hasonló mérgezéses eset a megyében: június 30-án két szatmárhegyi gyereket hoztak be a mentőszolgálat dolgozói. A gyerekek enyhe mérgezést kaptak, így 24 órás megfigyelés után hazamehettek. - magyarázta a szóvivő.

A gombákkal azonban nagyon kell vigyázni - figyelmeztetnek a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság szakemberei, hiszen elegendő, ha egyetlen mérgező vagy annak csak spórája belekerül az ehető gombák közé, ugyanúgy mérgezést okozhat.

A gombamérgezés tünetei a fajtától és a mérgezés mértékétől függően változnak: fejfájás, emésztőszervi panaszok, szédülés, izomgörcs, rossz közérzet, ájulás stb. A súlyos tünetek azonnali kórházi kezelést tesznek szükségessé. Azonban a probléma onnan adódik, hogy ezek a tünetek nem minden esetben jelentkeznek azonnal.
A lappangási idő is a fajtától függően változik. Galócák okozta mérgezés esetén 8-14 óra múlva jelentkeznek a tünetek, egyéb mérgező gombáknál azonnali, illetve hét órán belül már észlelhető jelei vannak a mérgezésnek.

Nagyon fontos, hogy gombamérgezés során minél hamarabb orvosi kezelést kapjanak az érintettek.
Ha valamilyen oknál fogva a mérgezésgyanús személyt nem lehet gyorsan kórházba szállítani, a gomba elfogyasztása utáni 1-2 órában a hánytatás is hasznos elsősegély. A gombamérgezés első tüneteként jelentkező hányás az elfogyasztás után 1-2 órával jelentkezik, kivétel csupán a halálos gyilkosgalóca-méreg, ami csak 6-12 óra elteltével okoz rosszullétet.

Felnőttnél és gyereknél egyaránt fontos, hogy ne csak a mérgezésgyanús személyt vigyük orvoshoz, hanem abból az ételből is vigyünk mintának valót, amelyből ettek, hogy a mérgező anyagot gyorsabban tudják azonosítani.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: