2011-06-20 15:47:44• hírek • Szatmár.ro

Nem minden gomba ehető!

Gombamérgezéssel szállítottak be két gyereket a Szatmár Megyei Kórházba - ők az első idei súlyos esetek.

Vasárnap délután a piacon vásárolt gombából evett a szatmári 11 éves N. T. és a hétéves N. P., néhány órával az elfogyasztása után azonban mérgezés tünetei jelentkeztek rajtuk.

„A gyerekeket hétfőn hajnali négy órakor szállította be a mentőszolgálat a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályára. Szédüléssel, rosszulléttel, hányingerrel és hányással vettük fel az osztályra a testvárpárt, a gombamérgezés tipikus tüneteivel" - tudtuk meg Demian Constantintól, a kórház sajtóreferensétől.

A gyerekek a gyors szakorvosi ellátásnak köszönhetően jobban vannak, ám jelenleg is a gyermekosztályon kezelik őket.
A szakemberek ezért kihangsúlyozzák, hogy amennyiben lehet, termesztett gombát fogyasszunk. A gombamérgezés általában emésztőszervi tünetekkel jelentkezik, azonban sok esetben súlyos lefolyású, halált is okozhat. A mérgező gombák elfogyasztása után néhány órával emésztőszervi tünetek jelentkeznek, ugyanakkor súlyosan károsítják a májat és vesét, viszont az erre utaló jelek csak később, két-három nap után jelentkeznek.

Sajnos, az ilyen esetekben nem sikerül minden beteget megmenteni, sok esetben máj- és veseelégtelenségben szenvednek évekig. Nem tanácsos piacon és országúton árusított, az erdőben saját magunk által szedett, be nem vizsgált gombákat enni, csak termesztett vagy konzervgombát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: