2012-10-26 14:11:19• hírek • Szatmár.ro

Gloria Victis – Dicsőség a legyőzötteknek

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium két csapata is bejutott a XII. Gloria Victis Kárpát-medencei történelmi vetélkedő középdöntőjébe. Az október 21-23-a között megrendezett versenyen a szatmári diákok magyarországi, erdélyi, felvidéki, délvidéki és kárpátaljai diákokkal mérték össze tudásukat. Az alábbiakban Koncz Kriszta és Nagy Bernadett diákok beszámolóját olvashatják:

Mindannyian a XI.C. osztály tanulói vagyunk, név szerint: Angi Evelyn, Koncz Kriszta, Kovács Viktória, Nagy Bernadett, Polcz Helga, Vajda Zsolt. Mi képviseltük tehát iskolánkat a nagy megmérettetésen, amelyre, mivel reál szakos diákok vagyunk, nagy kihívásként tekintettünk. Felkészítő tanárunk Ács-Muhi Csilla tanárnő volt.

A versenynek minden évben más témája van, amely igyekszik az aktuális történelmi évfordulókhoz igazodni. Ezúttal az 1312-es rozgonyi csata miatt "a liliom jegyében" zajlott a vetélkedő, vagyis az Anjouk magyarországi uralmával ismerkedhettünk meg behatóbban. Első lépésként egy komplex feladatlapot (keresztrejtvény, vaktérkép, képfelismerés, esszéírás stb.) kellett kitöltsünk és beküldjünk, majd az elért pontszámok alapján a legjobb csapatokat hívták meg Budapestre.

Itt volt az írásbeli középdöntő és a szóbeli döntő is. A vetélkedőt megelőző felkészülés és maga a verseny is kiváló hangulatban telt. Több tucatnyi évszám, helység- és személynév mellett megtanultuk azt, amire - úgy gondoljuk - a későbbiekben is nagy szükségünk lesz: hogyan dolgozzunk csapatban és hogyan segítsünk egymásnak úgy, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból.

Nemcsak versenyeztünk. Bejártuk a város nevezetes helyeit, a Parlamenttől kezdve a Budán található Sziklakórházon át egészen a Hősök Teréig. Emellett megismertük a metróállomások óriási mozgólépcsőit, a város néhány apró kávézóját, a budapesti reggel csípős, szmogos levegőjét. A legemlékezetesebb esemény mégis a fáklyás felvonulás volt számomra. Több száz fiatal, fáklyákkal, piros-fehér-zöld zászlókkal a Duna mentén, az '56-osok eredeti útvonalán mindenkit "megérintett", aki részese volt. Noha a versenyen nem értünk el helyezést, életre szóló élményekkel gazdagodtunk a Budapesten töltött három nap alatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: