2009-07-04 20:25:18• hírek • Gozner Gertrud

Pap- és diakónusszentelés a Székesegyházban

Július 4-én, szombaton 11 órától pap- és diakónusszentelésre került sor a szatmárnémeti Székesegyházban. Lapka Józsefet pappá, míg Antku Istvánt, Czumbil Wilhelmet és Tatár Zoltánt diakónussá szentelte Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök. Az ünnepélyes szertartás az egyházmegye papságának és híveinek nagyszámú jelenlétében történt.

A papság bevonulása és az evangélium felolvasása után vette kezdetét a diakónus- és papszentelés szertartása a szatmári Székesegyházban. Elsőként név szerint bemutatták a felszentelendőket: Lapka Józsefet, Antku Istvánt, Czumbil Wilhelmet és Tatár Zoltánt. Majd a püspök megkérdezte őket, hogy őszintén, odaadó lélekkel vállalják a szerpapsággal és a papsággal járó feladatukat, miután jelöltek egyenként a püspök elé térdeltek és tiszteletet és engedelmességet ígértek a mindenkori püspöknek.

A jelöltek bemutatkozása után a hívek és a papság letérdelve imádkozták a Mindenszentek litániáját miközben a szentelendők az önátadás jeleként arccal a földre borultak. Ezután vette kezdetét a három diakónusjelölt felszentelése, amelynek legfontosabb része a kézrátétel és a felszentelő ima, amikor is a püspök atya az eléje térdelt szentelendőnek a fejére teszi a kezét és csendesen imádkozik. Imájában arra kéri számukra Szentlelket, hogy adjon nekik erőt a szolgálat hűséges elvégzésére.

Mindezek után az újonnan felszenteltek beöltöznek a szerpapok sajátos öltözékébe: a szerpapi módra viselt stólába és dalmatikába, majd egyenként a püspök elé járulnak és átveszik az evangéliumos könyvet annak jeleként, hogy a diakónus szentelésben hatalmat kaptak Isten igéjének a hirdetésére.

A papszentelés során szintén kézrátétel és felszentelő ima következett, a püspök Lapka József fejére helyezte a kezét és imádkozott fölötte, majd a jelenlevő papság követte a példáját. Az újonnan felszentelt beöltözött a papi módra viselt ruhába és a stólába, majd a püspök megkente krizmával a pap kezét. Ezután a püspök és a papság békecsókot vált az újonnan felszenteltekkel. Ezzel véget ért a pap és diakónusszentelés szertartása, a szentmise pedig felajánlással folytatódott.

Lapka József első miséjét július 5-én, vasárnap este 7 órától tartja majd a Szent Család templomban. Antku István a Kis Szent Teréz plébánia, Czumbil Wilhelm és Tatár Zoltán pedig a Szent János plébánia teológusai.


A jelöltek engedelmességet fogadtak a püspöknek.


A szentelendők az önátadás jeleként arccal a földre borultak.


A Székesegyház zsúfolásig megtelt hívekkel.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: