2010-07-21 17:36:13• hírek • Szatmar.ro

Giurca támadja a magyarokat?

A prefektus átiratban szólította fel a helyi önkormányzatot, hogy tárgyalják újra a június 24-én, a városi tanács által elfogadott határozatot, amelyben a Szatmárnémeti hét utcájának elnevezéséről döntöttek.

Kereskényi Gábor, a megyeszékhely alpolgármestere portálunknak elmondta, meglepő és ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a prefektus egy olyan határozat ellen kíván fellépni, amelyet a városi tanács egyhangúlag fogadott el, s amely szimbolikus értékkel bír a két nemzetiség számára.

Az alpolgármester úgy véli, Radu Giurcat az zavarja, hogy a 2010. június. 24-én elfogadott 126-os számú határozat második paragrafusa a magyar nyelvű feliratot is elrendeli a névtáblákon.
A múlt pénteken megkapott átiratban a prefektus az újratárgyalás szükségességét arra hivatkozva rendeli el, hogy nem kérték ki a prefektusi hivatal keretén belül működő Névadó Bizottság jóváhagyása.

Az alpolgármester kifejtette, ennek a bizottságnak a jóváhagyására csak abban ez esetben lett volna szükség, ha az új utcanevek történelmi személyiségekről, illetve történelmi-, politikai eseményekről lettek volna elnevezve. Jelen esetben azonban szó nincs hasonló elnevezésekről. A hét új elkeresztelt utca ugyanis a Betyár, a Rigó, a Bodza, a Mező, a Kertész, a Kaptár és a Kalász nevet kapta.

Valóban elgondolkodtató, hogy akkor, amikor a felszínen lépten-nyomon azon dolgoznak, hogy a két nép között egyetértés alakuljon ki, konfliktusmegelőző lépéseket tesznek, mások a háttérből, szépen csendesen megpróbálnak megragadni minden lehetőséget arra, hogy a másik nép jogait, óhajait semmibe vegyék, esetenként elnyomják.
Az egyhangú szavazás jelzésértékű volt a román tanácsosok részéről is, hogy igyekeznek odafigyelni a magyarság óhajaira, hiszen Szatmárnémetiben jelentős számban vagyunk még jelen.


Néhány ember szemét szúrja a kettős utcanévtábla
Néhány ember szemét szúrja a kettős utcanévtábla


Kereskényi elmondta, ez nem egyszerűen a magyarság elleni fellépés, de árt az említett utcák lakóinak is, hiszen hosszú várakozás után végre hivatalos megnevezést kaptak ezek, így több olyan lehetőség is nyílt számukra, amire eddig várniuk kellett.

Az alpolgármester reményét fejezte ki aziránt, hogy Giurca belátja, a névtáblák a lakosságot nem sértik, sőt a magyarokat kifejezettem boldoggá is tehetik. Elmondta azt is, az átiratra válaszoltak, ezt követően két dologra lehet számítani. Az egyik az, hogy a prefektus beletörődik a határozatba, a másik az, hogy a közigazgatási bíróságon megfellebbezi ezt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: