2010-03-02 14:58:25• hírek • MTI

Gigantikus pénzmosás Oroszországban

Moszkvában pénzmosó bűnszövetkezetet lepleztek le, amely alig három év alatt mintegy 4,5 milliárd lejnek megfelelő összeget "mentett meg" az adóhivatallal szemben.

Az üzletben része volt három kereskedelmi banknak, valamint 72 orosz és 7 külföldi cégnek, amelyeket a banda irányított - jelentette be Andrej Pilipcsuk, a belügyminisztérium gazdaságbiztonsági osztályának szóvivője.

A banda élén egy közgazdasági végzettséggel rendelkező, 40 éves moszkvai vállalkozó állt. A társaság bármilyen összeget hajlandó volt készpénzre váltani, vagy a világ bármely sarkába elküldeni, s szolgáltatásaikat elsősorban azok vették igénybe, akik el akarták kerülni az adófizetést.

Az elképzelés egyszerű volt: a társaság több tucat úgynevezett egynapos céget alapított. Ezek számláira kellett átutalni a tisztára mosandó összeget. Onnan továbbutalták más számlákra a pénzt, a jelzés szerint valamely áru vagy szolgáltatás fejében. Miután a milliók szétszivárogtak különféle számlákra, azokról a pénzt bankautomatákban vették fel kisebb összegekben. Végül a készpénzt dobozokban vitték el a megrendelőknek. Mindezért 1-7 százalékos jutalékot számoltak fel és ebből közel 152,4 millió lejnek megfelelő tiszta bevételre tettek szert. 

Emellett azonban pénztárszolgáltatást is nyújtottak és pénzváltással is foglalkoztak. A gazdaságbiztonsági osztály 150 munkatársa egyszerre 22 cégnél végzett házkutatást, és több mint 240 cégpecsétet foglalt le. A "cég" központi irodájában mindent elborítottak a bankjegyekkel teli zsákok és dobozok.
Egyelőre három főt vettek őrizetbe, de az illetékes szóvivő szerint a vizsgálat nem zárult le, s sorra veszik a banda adócsaló ügyfeleit is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: