2013-11-20 21:51:16• hírek • Kocsis Zoltán

Gibraltár – fociban egyelőre Brazília előtt!

Történelmi labdarúgó-mérkőzést rendeztek kedd este a portugáliai Faro városában: Gibraltár válogatottja fennállása első hivatalos összecsapását vívta, az ellenfél Szlovákia volt.

Noha a szlovákok legnagyobb sztárjaik nélkül álltak fel, mégis óriási meglepetés (másik szempontból blama), hogy a meccs 0-0-ra végződött. Ezzel Gibraltár elmondhatja magáról, amit igen kevesen a világon: nem csak abban előzi meg az ötszörös világbajnok Brazíliát, hogy a labdarúgó szövetsége jóval korábban alakult (1895-ben szemben 1914-el), hanem abban is, hogy történelme során még veretlen!

Az alig 6,5 négyzetkilométer területű, 30.000 ember lakta Gibraltárt 1704-ben foglalták el az angolok, 1830 óta Anglia koronagyarmata, amely státust egy 1967-es népszavazás is megerősített. A Gibraltári Labdarúgó Szövetség 1997 óta lobbizik azért, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) tagja legyen. Noha a területet magának követelő Spanyolország mindvégig ellenezte, 2013 május 24. óta Gibraltár az UEFA teljes jogú tagja, indulhat a 2016-os Európa-bajnoki selejtezőn.

Ami a válogatottat illeti, a keret összértéke a mértékadó transfermarkt.de szerint 850.000 euró. Ebből 500.000 eurót Scott Wisemann tesz ki, aki alapember az angol második osztályban szereplő Barnsley-ben. Nem ő azonban a keret legismertebb tagja, hanem Danny Higginbotham. A 34 éves védő a Manchester United nevelése, 210 angol élvonalbeli és 100 másodosztályú meccset tudhat a háta mögött a Derby County, a Southampton, a Stoke City, a Sunderland, a Nottingham Forrest és az Ipswich Town színeiben. Megfordult Belgiumban, az Antwerpenben is, jelenleg pedig az 5. osztályú Chester futballistája.

Gibraltár lakosságát amúgy nagyrészt britek és llatinos (spanyol, portugál, olasz, máltai, marokkói és zsidó elemekből összetevődött délspanyol tájnyelvet beszélő) népcsoportok alkotják. A nevek csengése alapján kijelenthető, ezt a válogatott összetétele tükrözi is.

Végezetül álljon itt a történelmi, Szlovákia elleni gibraltári válogatott összetétele:
Perez - Wiseman, R. Chipolina, Higginbotham, R. Casciaro, J. Chipolina - J. Lopez (46. Bado), Walker, Duarte (56. K. Casciaro), Gulling (67. Seargeant) - Priestley (67. Greene)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: