2012-05-16 12:31:06• hírek • sajtóközlemény

Gheorghiade Mária-emlékkiállítás

Emlékkiállítás nyílik az Északi Színház előcsarnokában a Harag György Társulat nemrég elhunyt díszlet- és jelmeztervezője, Gheorghiade Mária rajzaiból és jelmezeiből. A kiállítás ünnepélyes megnyitására a Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivál nyitóünnepségének keretében kerül sor.

Május 18-án, pénteken, a Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivál hivatalos nyitóünnepségét követően kerül sor az Északi Színházban a Gheorghiade Mária munkáiból válogatott emlékkiállítás megnyitására.  A megnyitón a társulat örökös tagja, Méhes Kati színésznő méltatja munkásságát.

A fesztivál egész ideje alatt megtekinthető emlékkiállítást a közelmúltban elhunyt tervező fontosabb munkáiból állították össze a szervezők. A közreműködésével létrejött előadások díszlet- és jelmeztervei mellett egy-egy különlegesebb jelmez is helyet kapott a tárlat anyagában.

Gheorghiade Mária évtizedekig volt a színház díszlet-és jelmeztervezője. Kezdetben a román tagozat munkatársa volt, majd 1994-től nyugdíjba vonulásáig, a magyar társulat kötelékében dolgozott tovább. Számos nagysikerű előadás díszletének és jelmezeinek megtervezése fűzödik a nevéhez. 1989-ben díjazták a "Bálkirálynő" díszletéért és jelmezeiért, 1996-ban elnyerte az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Bánffy Miklós-díját, 1997-ben pedig, A Határon Túli Magyar Színházak IX. Kisvárdai Fesztiválján neki ítélték a jelmeztervezők különdíját, a Lili Bárónő jelmezeinek megtervezéséért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: