2017-08-26 12:40:49• hírek • Szatmar.ro

Geszti Péter Létvágya nyitotta a PMN-hétvégét

Színházi előadások, Nemzetközi Néptánc-gála és a „Gesztiség 51 árnyalata” nyitotta a 16. Partiumi Magyar Napok hétvégéjét. Tartalmas programkínálattal jelentkeztek a szervezők a pénteki napon is.

Tanulságos és szórakoztató előadással indult a 16. Partiumi Magyar Napok pénteki napja, ugyanis a budapesti Aranyszamár Társulat Wass Albert gyerekeknek szóló darabját, az Erdők könyvét hozta el Szatmárnémetibe. Az ámulatba ejtő teremtéstörténetben, a gyerekek legnagyobb örömére varázslatos lények, tündérek és boszorkányok is megjelentek, akik mindenkit a jó cselekedetre, az őszinteségre és az igazság fontosságára tanítottak, valamint arra, hogy minden cselekedetnek megvan a maga következménye.

A délután egy kiemelkedő eseménnyel folytatódott, ugyanis a szatmári közönség is megismerkedhetett Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regényével. Bódi Attila szatmári születésű üzletember, író, a magyar színjátszást támogató Mecénás társaság alapítója, a Gyermekközpontú Oktatásért Mozgalom ötletgazdája és vezetője, akinek a nevével mindezek mellett a Partiumi Magyar Napok nem kismértékben nőtt össze, lévén ő volt a megálmodója annak, hogy Szatmárnémetiben egy, a magyarság számára fontos, kultúránkat megőrző, de ugyanakkor szórakoztató rendezvényt hozzon létre. A regény az erdélyi magyar kamaszok pokoljárását mutatja be, azt, ahogy a román kommunista rezsim őket és családjukat miként gyűri maga alá, és mi marad az egykori kamaszokból felnőtt korukra. A Lázadni veletek akartam egy konkrétan ki nem mondott, de régóta várt feltárás könyve. A romániai kommunista terror teljes múltját hivatott bemutatni. A szatmári közönség lelkesen fogadta a könyvet, a szerző több iskolatársa is megjelent a bemutatón és közösen mélyültek el az egykori rendszer viszontagságaiban.

Mint azt az előző években is megszokhatta a közönség, a Partiumi Magyar Napok szervezői nagy hangsúlyt fektetnek a népi hagyományok ápolására is, emellett a rendezvénysorozat a multikulturalitás jegyében zajlik. A délután egyik legszínesebb programja a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ szervezésében, a Kossuth-kerti Gemelli színpadon jött létre. A Nemzetközi Néptánc-gálán fellépett a csehországi Kopaniczárr Néptáncegyüttes, a macedóniai Orce Nicolov Néptáncegyüttes, a debreceni Hajdú Néptáncegyüttes, valamint a zilahi Terbete Néptáncegyüttes. A hangulat pedig minden érdeklődőt magával ragadott. A gálával párhuzamosan pedig az Északi Színházban a közönség Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? címmel a marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadását tekinthette meg Sorin Militaru rendezésében. A fanyar humorban bővelkedő, színpadi nézőteres előadást, valamint a darab főszereplőjét, Sebestyén Abát vastapssal jutalmazta a közönség. A produkció nem mellesleg a BBC rádiójáték-pályázatán a Legjobb Európai Dráma Díját nyerte el.

Az est fénypontja tagadhatatlanul Geszti Péter Létvágy nevet viselő koncertje volt a Tarr Beton színpadon, amely teljesen megtöltötte Szatmárnémeti új központját. A több ezer nézőt magával ragadó produkció energikussága igazi buli hangulatot teremtett, ugyanakkor a komolyabb hangvételű dalokat is nyitottan fogadta a közönség. „Benne van minden, ami én vagyok, egyszerre retro és egyszerre mai. Annyiban retro, mint amennyi évvel idősebb vagy, mint akkor voltál. És annyira mai, mint amennyire fiatalnak érzed magad” - nyilatkozta előzőleg Geszti Péter a produkcióról, amelyben tényleg minden benne volt, de legfőképpen a zene és a közönség iránti szeretet, amit a dalok között ki is emelt a művész. A péntek esti együttesek sorát a Retromania zárta a Kossuth-kertben, a két koncert között pedig a stand-up comedy műfaj hódított, ugyanis Kun Zsolt, a VIII. Erdélyi Humorfesztivál különdíjasa és Kertész Richárd, a Showderclub humoristája szórakoztatta a 16. Partiumi Magyar Napok közönségét. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: